h

SP Hulpdienst doet onderzoek naar assistentie gehandicapten NS-Station

7 februari 2006

SP Hulpdienst doet onderzoek naar assistentie gehandicapten NS-Station

Gelukkig gaan er steeds meer stemmen op om gehandicapten volwaardig te laten deelnemen aan de samenleving. Deze toetreding gaat gepaard met het nemen van de onvermijdelijke hobbels. Een belangrijk knelpunt ligt in het gebruik van de openbare ruimte, die niet of nauwelijks op de aanwezigheid van gehandicapten lijkt te zijn ingericht. Met name het gebruik van het openbaar (trein)vervoer beperkt de mobiliteit en daarmee de mogelijkheden tot deze volwaardige deelname.

Het Boxtelse NS station is toegankelijk voor minder validen. Het station beschikt over de middelen die noodzakelijk zijn om gehandicapten in principe toegang te geven tot het openbaar vervoer. Deze middelen zijn onder andere liften en speciale belijning om de perrons te kunnen bereiken. Voorzieningen om daadwerkelijk gebruik te maken van dit treinvervoer ontbreken echter. Met als gevolg dat minder validen die op dit treinvervoer zijn aangewezen, middels taxivervoer naar treinstations in de omgeving moeten reizen (Den Bosch en Eindhoven) om daar gebruik van deze voorziening en diensten te kunnen maken.

‘Mogen gehandicapten in Boxtel de trein alleen maar uitzwaaien?!’

De SP is van mening dat iedereen toegang moet kunnen hebben tot het openbaar vervoer. Daarom wil de SP Hulpdienst een actie starten om deze assistentieverlening door de NS in Boxtel mogelijk te maken. De eerste stap is om te onderzoeken wat precies de behoefte is om gebruik te kunnen maken van het openbaar vervoer (bijvoorbeeld reisassistentie door instaphulp, bediening van rolstoelbrug en hulp bij het kopen van kaartjes uit de automaat). Daarom roepen we gehandicapten en hun belangenorganisaties op om hun mening over dit onderwerp te laten horen.

De aankomende weken staan in het teken van de enquête. We zullen aanwezig zijn op de weekmarkt en in het centrum. De digitale enquête kunt u hier invullen. Daarnaast kunt u ook contact met de hulpdienst opnemen per email: boxtel@sp.nl.

Voor vragen of meer informatie over de enquête kunt u contact opnemen met Eric van den Broek 0411 – 67 10 83 of met Desire Claes, desireclaes@hotmail.com of telefonisch op 06 – 38242618.

Digitale enquête

U bent hier