h

SP: 'Juist de kleine ondernemers zijn van grote waarde voor de economie'

1 maart 2006

SP: 'Juist de kleine ondernemers zijn van grote waarde voor de economie'

De SP heeft een hoop te bieden voor de ‘kleinere’ ondernemer. Wij vinden dat juist de kleine ondernemers van grote waarde zijn voor de economie. Helaas krijgen ze vaak te weinig aandacht van de politiek. De SP wil daar verandering in brengen.

Het moet weer makkelijker worden om een bedrijf te starten, onnodige regelgeving moet verdwijnen en de sociale zekerheid voor de ondernemers moet toenemen. Onder de titel ‘Hart voor de zaak’ heeft de SP een aantal voorstellen gelanceerd om de positie van de eenmanszaken en kleine ondernemingen te versterken. Op de deze plek vind je meer informatie, met een link naar de volledige notitie Hart voor de Zaak.

Arda GerkensDe faciliteiten voor starters zijn volgens SP-Kamerlid Arda Gerkens de laatste jaren ten onrechte uitgekleed. "Kleine ondernemers zijn van grote waarde voor de economie, maar starten wordt moeilijk gemaakt, er is onnodige regelgeving en nauwelijks sociale zekerheid. Ruim 1 op de tien kleine ondernemers leeft onder de armoedegrens. Maar ook de gevolgen van criminaliteit vormen een bedreiging." Volgens de SP krijgen kleine ondernemers en zelfstandigen te weinig aandacht van de politiek, die vooral oog lijkt te hebben voor middelgrote en grote ondernemingen .

De belangrijkste aanbevelingen van de SP:

  • De kleinschaligheidaftrek voor zelfstandigen wordt voor de eerste twee schijven verhoogd met 50 procent en het belastingtarief over de eerste 41000 euro winst verlaagd naar 23,5 procent.
  • De kleinschaligheidsaftrek voor starters wordt verdubbeld, voor zowel vennootschappen als zelfstandigen.
  • Kleine bedrijven (tot 20 werknemers) hoeven bij ziekte van werknemers één in plaats van twee jaar loon doorbetalen.
  • Startende ondernemers die een diploma ondernemersvaardigheden halen komen in aanmerking voor een aanmoedigingsubsidie.
  • Gemeentelijke belastingen moeten gebundeld worden in één aanslag en op landelijk niveau wordt de bandbreedte van de diverse gemeentelijke belastingen aangegeven. De loonbelasting en de afdracht van sociale premies moet vereenvoudigd worden.
  • Om ook kleine ondernemers de mogelijkheid te geven zich te verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid, moet er een standaard pakketpolis komen met een ruime dekking en een acceptatieplicht.
  • Om de toegang tot tijdelijke bijstand vereenvoudigen wordt bij de vaststelling van het vermogen, de waarde van onroerende goederen niet meegenomen. De beoordeling van de aanvraag worden afgehandeld door de belastingdienst in plaats van de sociale dienst.
  • Er komt een wettelijk verbod op verkoop onder de inkoopsprijs en één vaste dag waarop de winkels gesloten zijn.
  • De komst van grote winkelcentra aan de rand van de gemeente of langs doorgaande wegen moeten voorkomen worden.
  • Om de financiële gevolgen van criminaliteit te beperken komt er een waarborgfonds. Het voegingsproces moet eenvoudiger worden, zodat schade sneller op de dader kan worden verhaald.

Notitie Hart voor de Zaak
Folder Hart voor de Zaak

U bent hier