h

SP statenfractie: Rapport meldweek jeugdzorg aangeboden

20 mei 2006

SP statenfractie: Rapport meldweek jeugdzorg aangeboden

Op vrijdag 28 april heeft de SP statenfractie het rapport ‘Zorg om jeugdzorg; uitkomsten en aanbevelingen meldweek 16-20 januari 2006’ afgerond en gepresenteerd. De jeugdzorg blijft een zorgenkind. Dat is een constatering waarover weinig discussie mogelijk is. Maar over de vraag waar dat nou precies aan ligt worden verhitte debatten gevoerd.

Voor de SP Statenfractie Noord-Brabant was dat een reden om de Brabanders naar hun ervaringen met de jeugdzorg te vragen. Door het organiseren van een meldweek, nadrukkelijk geen klachtenweek, is getracht informatie te krijgen vanuit verschillende invalshoeken, waardoor het mogelijk zou worden om aanbevelingen voor een betere organisatie van de jeugdzorg te doen. Onder het motto "Als we daadwerkelijk willen leren hoe het moet, is het goed om te weten hoe het niet moet, maar het is zeker zo belangrijk om te weten hoe het beter kan."

Logo meldweek zorg om jeugdzorg

Op 1 januari 2005 trad de nieuwe Wet op de Jeugdzorg in werking, een wet die regelmatig de schuld krijgt van de moeilijkheden in de jeugdzorg, net als overigens "Den Haag", de provincie, Bureau Jeugdzorg, de gemeente, de zorgaanbieders en in feite iedereen die met jeugdzorg te maken heeft. Dat er een probleem is, staat buiten kijf, maar het is nu belangrijk om te focussen op wat er wel goed gaat, door precies te kijken naar goede ervaringen en voorbeelden van een goede aanpak en deze te leggen naast minder positieve ervaringen, om daaruit lering te trekken en aanbevelingen te doen voor een betere organisatie en dienstverlening.

Gedurende de meldweek, van 16 tot 20 januari, is een groot aantal ervaringen binnengekomen. Van de 115 binnengekomen meldingen handelde het merendeel over de curatieve jeugdzorg. Kennelijk is dit meer grijpbaar dan de preventieve jeugdzorg. Een aanzienlijk deel had te maken met bejegening en daarmee samenhangende zaken als zorgvuldigheid. Verder benoemden zowel cliënten als hulpverleners van de jeugdzorg de toegenomen bureaucratie als een groot struikelblok voor de efficiëntie en effectiviteit van de jeugdzorg.

De melders hebben ook meegedacht over de oplossing van gesignaleerde problemen. Dit heeft uiteindelijk geleid tot zo’n zesentwintig aanbevelingen, gericht aan het hele scala van politiek, overheid, Bureau Jeugdzorg en andere instanties die met jeugdzorg te maken hebben.

Duidelijk geworden is in ieder geval dat er veel ruimte voor verbetering is.

SP Statenfractie Noord-Brabant
Rapport meldweek jeugdzorg
Eerste uitkomsten meldweek zorg om jeugdzorg
Bureau Jeugdzorg Noord-Brabant

U bent hier