h

Fundament onder WAO-keuring weggeslagen

28 juni 2006

Fundament onder WAO-keuring weggeslagen

Met de uitspraak van de rechtbank te Amsterdam van 20 juni 2006 is een WAO'er in het gelijk gesteld daar waar het ging om de gehouden herenquetes door het UWV. Het is wettelijk verplicht om ieder 1,5 jaar een werkbezoek af te leggen bij de werkgevers die meewerken aan de vulling van het CBBS-keuringssysteem. De functies en de omschrijvingen daarvan die in dit systeem worden opgeslagen worden gebruikt bij de bepaling van de hoogte van de WAO-uitkering.

Bij de omzetting van het oude FIS-keuringssysteem naar het CBBS-keuringssysteem in de jaren 2002-2004 heeft het UWV (vanwege tijd- en personeelsgebrek) voor vele duizenden functies geen herenquetes bij de werkgevers gehouden. Het CBBS-systeem is toen voorzien van informatie die niet in de praktijk voorkwam. Althans de rechtbank meent dat dit onvoldoende aannemelijk is gemaakt door het UWV nadat een juridisch adviesbureau daarvoor bewijzen had aangeleverd. De rechtbank te Amsterdam beroept zich met name op de onder ede afgelegde getuigenverklaring van de heer Drs. Eric Broeyer die nauw betrokken is geweest bij de omzetting van het systeem bij het UWV.

Het kan zijn dat door deze handelwijze van het UWV vele duizenden uitkeringen niet juist zijn vastgesteld.

Helaas heeft de rechtbank de eis het CBBS-systeem onaanvaardbaar of onbruikbaar te verklaren niet gehonoreerd. Men zal daarom in hoger beroep gaan bij de Centrale Raad van Beroep tegen deze uitspraak. Indien de Centrale Raad van Beroep het bureau in het gelijk stelt en het UWV niet kan aantonen dat de herenquetes wel zijn gehouden dan kunnen vele duizenden arbeidsongeschikten herziening van het destijds genomen besluit vragen met die uitspraak in de hand.

De Groot Heupner Advisering, Arbeidstoeleiding en Juridische Begeleiding BV
Heumenseweg 2, 6603 CZ Wijchen
Postbus 128, 6600 AC Wijchen
Tel: 024-6424193
Mob: 06-11355874
www.ghaa.nl

Stichting WAO/WSW Advies Boxtel

U bent hier