h

Leden SP zeer teleurgesteld in opstelling coalitiepartners

4 juli 2006

Leden SP zeer teleurgesteld in opstelling coalitiepartners

In de buitengewone algemene ledenvergadering van de SP-afdeling Boxtel hebben de Boxtelse SP-leden unaniem hun zeer grote teleurstelling uitgesproken over de opstelling van de coalitiepartners ten aanzien van de voorgedragen kandidaat vanuit de SP. De Boxtelse leden vinden dat het snelle afwijzen van de kandidaat veel te weinig recht doet aan de inhoud van het beleidsprogramma en de daaraan gekoppelde inzet van wethouders. De SP had na het wegvallen van wethouder Willem van Meurs direct een adequate vervanger klaar staan, waardoor de bestuurbaarheid van Boxtel direct gewaarborgd was. De leden van de SP vinden dat de coalitiepartners daar te snel aan voorbij zijn gegaan.

Daarbij vinden de leden dat de inhoud van het beleidsprogramma en de inhoudelijke geschiktheid van de kandidaat te allen tijde de belangrijkste leidraad hadden moeten zijn bij de beoordeling van de voordracht door de andere coalitiepartners. De bestuurbaarheid van Boxtel had, ondanks dat de kandidaat van buiten Boxtel kwam, de boventoon moeten voeren. De redenen van afwijzing waren wat de SP betreft overbrugbaar. En de leden van de SP vinden dat de voorgedragen kandidaat onevenredig zwaarder dan in andere gevallen is beoordeeld.

‘De leden hebben het bestuur en de fractie van de afdeling Boxtel opgeroepen om bij de coalitiepartners een ultieme poging te ondernemen om onze voorgedragen kandidaat alsnog geaccepteerd te krijgen. De SP-leden hebben de indruk dat de leden van de coalitiepartijen over deze kwestie niet om advies gevraagd zijn. Omwille van het belang van het uitvoeren van het beleidsprogramma door een stabiele politieke meerderheid vinden de leden het belangrijk dat de vier huidige coalitiepartners een college met vier wethouders blijven vormen. Zo is het afgesproken en zo hoort het ook in een collegiaal bestuur. Dat is in het belang van de gemeente Boxtel en haar inwoners. Wanneer de coalitiepartners er voor wat betreft de door ons voorgedragen kandidaat onverhoopt definitief niet uit zouden komen, zullen bestuur en fractie er alles aan moeten doen om alsnog een andere kandidaat voor te dragen’, aldus de mening van de leden op de algemene ledenvergadering.

In dat geval dienen er opnieuw gesprekken gevoerd te worden met kandidaten. Voordracht zal dan, mede ook gelet op de inmiddels begonnen zomervakantieperiode, medio augustus of uiterlijk september kunnen plaatsvinden.

Eric van den Broek,
Fractie-voorzitter SP

U bent hier