h

Actie Red De Postbode

18 juni 2007

Actie Red De Postbode

De SP voert landelijk en plaatselijk actie voor normale arbeidsvoorwaarden en loon voor postbodes. Dat gebeurt samen met TNT-postbezorgers in het comité ‘Red de Postbode’.

Door de onlangs door de Tweede Kamer aangenomen Postwet (met stem van de SP tegen) is een verdergaande liberalisering van de Postmarkt in gang gezet. Dat betekent onzekerheid voor duizenden werknemers over hun baan, want er komt meer concurrentie op arbeidsvoorwaarden. Het kan er toe leiden dat met name oudere postbodes plaats moeten maken voor jonge, goedkope werknemers die vaak ook nog eens per stukloon betaald worden. Dat houdt in dat zij onder het minimumloon uitkomen en nauwelijks rechten hebben. De SP wil het stukloon afschaffen.

Uit overleg dat wij hadden met enkele Boxtelse postbodes blijkt dat deze tendens ook in onze gemeente aanwezig is. De SP is tegen deze verdergaande liberalisering. Graag hadden wij, samen met de vakbeweging, gezien dat er eerst een brede discussie had plaatsgevonden over de effecten van marktwerking. Daar is alle reden toe, want de marktwerking in bijvoorbeeld het openbaar vervoer, de taximarkt, de energiesector en de zorg heeft tot nu toe slecht uitgepakt voor zowel werknemers als consumenten. Onder druk van alle acties is in de nieuwe Postwet wel nog opgenomen dat het kabinet zal ingrijpen als er tegen sociaal onaanvaardbare arbeidsvoorwaarden arbeid wordt verricht en het de bonden niet lukt om een cao af te sluiten omdat die werkgevers (Sandd, Selekt Mail en VSP geadresseerd) daaraan niet willen meewerken.

Ook Boxtel in actie voor 'Red de Postbode'
Website Red de Postbode

U bent hier