h

Functioneren CIZ onder vuur

9 juli 2007

Functioneren CIZ onder vuur

De instantie die bepaalt welke hulp de ouders van een gehandicapt of chronisch ziek kind krijgen, motiveert haar beslissingen onvoldoende. Te veel zaken worden telefonisch afgehandeld. Bovendien negeert het landelijk Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) rechterlijke uitspraken.

Oud-medewerkers van het CIZ zeggen dat zondag in het televisieprogramma Zembla. ‘Het CIZ staat te ver van de mensen. Het is te bureaucratisch geworden’, zegt een van de ex-werknemers.

Als de rechter het CIZ in het ongelijk stelt, gaat de instantie in beroep of wordt de zaak doorgeschoven naar het zorgkantoor, dat dan mag bepalen of extra zorg nodig is.

SP vraagt opheldering
De SP heeft staatssecretaris Bussemaker opheldering gevraagd over het handelen van het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ). Er lijkt van alles mis te gaan bij de toekenning van zorg voor ouders met een gehandicapt kind thuis.

De noodzakelijke hulp aan deze ouders wordt steeds kariger. Tweede Kamerlid Agnes Kant: “Het kabinet trekt te weinig geld uit voor de AWBZ en de staatssecretaris zoekt nu in alle hoeken en gaten naar bezuinigingsmogelijkheden om dit probleem op te lossen. Maar goede zorg kan niet op een koopje.”

“Ouders die thuis hun gehandicapte kind verzorgen, moeten alle steun krijgen in plaats van te worden tegengewerkt,” aldus SP-Kamerlid Agnes Kant. Zij pleit er al langer voor het bureaucratische CIZ af te schaffen en de indicatie te laten doen door de huisarts of wijkverpleegkundige.

Reacties en ervaringen kunt aan de SP-fractie melden via Boxtel@sp.nl.

Weblog Ger Wouters: Indicatiestelling CIZ
SP Landelijk: Kant vraagt opheldering over functioneren CIZ

U bent hier