h

Actie tegen uitverkoop thuiszorg

11 september 2007

Actie tegen uitverkoop thuiszorg

De SP Boxtel is van start gegaan met een actie tegen de teloorgang van de thuiszorg. De actie is ontstaan uit een initiatief van Tweede Kamerlid Agnes Kant en tientallen mensen die werkzaam zijn in de zorg. De initiatiefnemers hebben zich verenigd in het comité ‘Zorg geen Markt’.

Onder het motto ‘Stop uitverkoop Thuiszorg!’ zullen de komende weken landelijk en plaatselijk diverse initiatieven worden ontplooid. Het comité Zorg Geen Markt protesteert tegen de 'uitverkoop van de thuiszorg'. De verplichte aanbesteding die per 1 januari is geïntroduceerd leidt onder meer tot duizenden ontslagen in de thuiszorg. Ook in Boxtel wordt de komende weken actiegevoerd.

Gevolg van de verplichte aanbesteding is dat gemeenten zo goedkoop mogelijk zorg inkopen. Thuiszorgorganisaties worden gedwongen maximaal in te zetten op kostenbesparing en vervangen duizenden ervaren mensen door goedkopere krachten. Als ze geluk hebben, mogen de ervaren zorgverleners terugkomen onder slechtere arbeidsvoorwaarden. Maar ook worden steeds vaker in hun plaats alphahulpen of schoonmakers ingezet. De zorgwerkers verliezen hun werk, cliënten verliezen hun vertrouwde hulp en de kwaliteit van de zorg holt volgens vrijwel alle betrokkenen achteruit.

Raadslid Nick Geerlings over de actie: ‘Gelukkig is er in Boxtel aanbesteed op basis van kwaliteit en de menselijke maat, maar door de invoering van de WMO staat de kwaliteit van de thuiszorg wel steeds meer onder druk. Wij vinden dat die ontwikkeling een HALT moet worden toegeroepen en zullen daarvoor de komende weken regelmatig op straat te vinden zijn om handtekeningen op te halen. We beginnen daarmee op de weekmarkt van 14 september aanstaande.’

Op meer dan 15 publieke en commerciële radiozenders worden de komende weken honderden spotjes uitgezonden met de oproep om de actie te steunen. Ook wordt er geadverteerd in tijdschriften en op websites. Via een actiemail worden mensen opgroepen de petitie te tekenen. Vele afdelingen van de SP zullen de komende weken op straat steunbetuigingen verzamelen. In Boxtel worden in het kader van de actie huis-aan-huis 12.000 actiekaarten verspreid en zullen SP-vrijwilligers regelmatig op straat te vinden zijn om handtekeningen op te halen.

De SP start de actie volgende week vrijdag op de weekmarkt, waar SP-vrijwilligers aan bezoekers actiekaarten zullen uitdelen.

De verzamelde protesthandtekeningen zullen dit najaar tijdens een manifestatie in Den Haag worden aangeboden aan het kabinet en de Tweede Kamer.

U bent hier