h

Boxtelse SP-fractie tegen verhoging van fractievergoedingen

13 september 2007

Boxtelse SP-fractie tegen verhoging van fractievergoedingen

In de raadscommissie Bestuurlijke Zaken stond gisteren een voorstel op de agenda om de fractievergoedingen te verhogen. De SP-fractie die in het verleden herhaaldelijk heeft gepleit voor versobering van raadsvergoedingen, stond ook dit keer weer alleen in haar standpunt. Alle andere fracties steunden het voorstel om nog meer geld voor de raads- en commissieleden ter beschikking te stellen.

De SP-fractie noemde bij monde van raadslid Eric van den Broek een drietal principiële en inhoudelijke bezwaren.

Van den Broek: 'Als eerste vinden wij dat partijen geworteld moeten zijn onder bevolking en wij doen dat met veel vrijwilligers in de partij. En al die vrijwilligers zijn binnen onze partij allemaal even belangrijk. We hebben vrijwilligers die het raadswerk doen, maar ook die buitenparlementair werk doen, zoals folderen op de weekmarkt, hulpdienstactiviteiten of het verspreiden en ophalen van buurtenquêtes. Raadswerk is niet belangrijker dan dat andere werk en raads- en commissieleden hoeven dus ook niet meer betutteld te worden.'

De SP'er vond ook dat raads- en commissieleden in Boxtel niet meer faciliteiten ter beschikking hoeven te krijgen, dan andere vrijwilligers in Boxtel. 'De raads- en commissievergoedingen zijn nu al meer dan toereikend', zo antwoordde fractievoorzitter Eric van den Broek op een vraag van Ton Jonkers van de VVD.

'Daarbij zijn wij überhaupt tegen de verhoging van fractievergoedingen. De afgelopen jaren is een tijd geweest dat iedereen de broekriem moest aanhalen en wij vinden dat de politiek daarin het goede voorbeeld moet geven', aldus Van den Broek.

Verantwoording

De SP was bovendien kritisch over het punt dat geen enkele politieke fractie verantwoording hoeft af te leggen over de besteding van de fractievergoedingen.

Eric van den Broek: 'Elke gerespecteerde club die in Boxtel gesubsidieerd wordt, dient verantwoording af te leggen over de besteding van de vergoedingen. Maar bij de fractievergoedingen is dat niet het geval, dat kan natuurlijk niet.'

De SP'er kreeg hierover bijval van de fracties van PvdA/Groenlinks en VVD.

Uiteindelijk gaf alleen de SP-fractie aan te zullen tegenstemmen in de aanstaande raadsvergadering. Fractievoorzitter Eric van den Broek gaf aan geen behoefte te hebben aan verdere inhoudelijke behandeling in de raadsvergadering. De SP zal over dit onderwerp een stemverklaring afleggen en tegen het voorstel stemmen.

U bent hier