h

Boxtelse actie tegen verlenging missie Uruzgan

4 oktober 2007

Boxtelse actie tegen verlenging missie Uruzgan

De Nederlandse missie in Uruzgan moet niet verlengd worden: dat is de boodschap van de actiekrant die het comité 'Troepen Terug uit Afghanistan' sinds enkele weken verspreidt. Het comité is een landelijk initiatief en bestaat uit SP, GroenLinks, de coalitie Stop de Oorlog en het Platform tegen de Nieuwe Oorlog. Ook de SP in Boxtel zal de kranten actief aan de man gaan brengen.

De krant wordt uitgegeven in een oplage van 250.000 exemplaren. SP-raadslid Eric van den Broek: “In deze krant staan de argumenten achter de wens van de meerderheid van de bevolking, geen verlenging van de missie in Uruzgan. We kunnen en moeten de Afghanen echt op een andere wijze helpen.”

In plaats van 'wederopbouw' en 'veiligheid' heeft de NAVO-operatie de Afghanen juist meer geweld, armoede en onzekerheid gebracht. Van het totale budget voor de missie van vele honderden miljoenen gaat slechts een heel klein deel naar hulp, bijna alles gaat naar militaire middelen.

Van den Broek: ‘Van een wederopbouwmissie is geen sprake, dit is een vechtmissie die te veel levens kost. Soms Nederlandse, maar meestal Afghaanse. De Nederlandse troepen moeten worden teruggehaald en er moet dus zeker geen verlenging komen van de missie na augustus 2008. Er zijn veel betere manieren om de Afghaanse bevolking te helpen, bijvoorbeeld via internationale solidariteit en ontwikkelingshulp in plaats van oorlogsvoering.’

De actiekrant wordt door het hele land verspreid en aangeboden aan scholen en universiteiten. In Boxtel zal een aantal keren in het centrum en op de weekmarkt worden actiegevoerd. Ook zal worden langsgegaan bij onder anderen buurtcentra en gebedshuizen.

Aankomende zaterdag 6 oktober worden tussen 10.00 uur en 12.00 uur kranten verspreid op de Zwaanse Brug. Ook de plaatselijke leden van GroenLinks zijn gevraagd om aan de actie mee te doen.

Honderdduizenden actiekranten tegen verlenging missie Uruzgan

U bent hier