h

Gemeente verhoogt bijdrage collectieve ziektekostenverzekering minima

4 december 2007

Gemeente verhoogt bijdrage collectieve ziektekostenverzekering minima

Het college van B&W heeft besloten om de gemeentelijke bijdrage in de premie voor de collectieve ziektekostenverzekering van mensen met een laag inkomen te verhogen van 7,90 naar 11,90 euro per maand. Daarmee compenseert de gemeente de nadelige effecten van rijksbeleid per 1 januari 2008 met betrekking tot de ziektekostenverzekering. De collectieve ziektekostenverzekering wordt daarmee voor deelnemers nog goedkoper.

Mensen met een laag inkomen kunnen deelnemen aan een collectieve ziektekostenverzekering via de gemeente. Verzekerde minima krijgen dan een korting op de premie en de gemeente betaalt ook een deel van de premie. De SP-fractie in de gemeenteraad heeft dit twee jaar geleden voorgesteld in het kader van het anti armoedebeleid. Per 1 januari verandert door landelijk beleid het een en ander in de ziektekostenverzekering. De no claimkorting wordt afgeschaft. Iedereen krijgt nu te maken met een eigen risico voor bepaalde vergoedingen uit de basisverzekering. Voor mensen met een laag inkomen wordt daarom de zorgtoeslag hoger. Maar dat dekt niet het hele eigen risico af. Voor wie een laag inkomen heeft, blijft een bedrag van 47 euro per jaar voor eigen rekening. De gemeente heeft nu besloten om die 47 euro te compenseren voor deelnemers aan de collectieve ziektekostenverzekering. De gemeente geeft vanaf 1 januari 2008 elke maand 11,90 euro aan bijzondere bijstand in de premie. Voorheen was dit ongeveer 7,90 euro.
Ger Wouters
SP-wethouder Ger Wouters over de verhoging van de gemeentelijke bijdrage: ‘Het college doet dit omdat niemand anders dit doet. Als wij dit niet doen gaan de mensen met de laagste inkomens er nog verder op achteruit. Daar kiest dit college niet voor.’

Informatie en aanmelden bij Loket Wegwijs
Mensen die meer willen weten over de collectieve ziektekostenverzekering of zich willen aanmelden, kunnen contact opnemen met Loket Wegwijs. Tot 1 januari hebben mensen de tijd om hun ziektekostenverzekering te veranderen. Maar Wegwijs heeft natuurlijk wel enige tijd nodig om te beoordelen of zij tot de doelgroep behoren. Daarom is het verstandig om zo snel mogelijk contact met Wegwijs op te nemen. Wegwijs is gevestigd op locatie Liduina, de 5e etage van het ziekenhuis aan het Liduinahof 35 en is elke werkdag te bezoeken van 9.00 tot 12.30 uur. Op maandag- en donderdagmiddag kunt u ook terecht tussen 14.00 en 16.00 uur. U kunt ook bellen: 634590.

U bent hier