h

Vervoer lpg niet meer over Brabants spoor

5 december 2007

Vervoer lpg niet meer over Brabants spoor

Vanaf volgend jaar wordt de lpg voor Duitsland vervoerd via de Betuweroute. Na Shell heeft nu ook BP verklaard de lpg-transporten niet langer over de spoorroute door Brabant te vervoeren, maar het transport te verleggen naar de veiliger Betuweroute. Dat bericht was vandaag te lezen in een artikel in Brabants Dagblad. Goed nieuws voor de Boxtelse SP-afdeling die in de begrotingsbehandeling van dit jaar een motie indiende tegen de gevaarlijke treintransporten.

Een en ander betekent dat er vanaf volgend jaar ruim twaalfduizend wagons met lpg - een uiterst brandbare gasvormige brandstof voor auto's - over de Betuweroute worden vervoerd.
Het overgrote deel van deze transporten gebeurt in opdracht van Shell. "Wij hebben dezelfde intentie als Shell en willen ook zoveel mogelijk via de Betuweroute gaan doen. Voorwaarde is wel dat de Betuweroute wat veiligheid betreft geschikt is voor vervoer van lpg en dat tarieven vergelijkbaar zijn met die van de huidige route", aldus de woordvoerster van BP Nederland uit Rotterdam.
BP vervoert per jaar slechts 107 wagons lpg tussen Antwerpen en Duitsland. De transporten van Shell gaan van Vlissingen naar Duitsland.

Shell en BP geven daarmee gehoor aan verzoeken van Brabantse bestuurders die deze gevaarlijke transporten uit hun steden willen weren.
"De Betuweroute is daar speciaal voor aangelegd, is gelijkvloers en veel veiliger. Bovendien wonen er veel minder mensen langs", zegt de woordvoerster van de provincie Brabant.

De Boxtelse SP-fractievoorzitter Eric van den Broek is verguld met het nieuws, maar vraagt nog wel aandacht de gevaarlijke treintransporten die nog wel door Boxtel denderen: 'In het verleden hebben wij niet voor niets actie gevoerd tegen de ammoniaktransporten. In de aangenomen motie afgelopen begrotingsbehandeling, hebben wij het College gevraagd te inventariseren hoeveel gevaarlijke transporten door Boxtel denderen, welke stoffen ze vervoeren en op welke tijdstippen. Wij hopen dat die inventarisatie er snel komt.'

Brabants Dagblad: Vervoer lpg niet meer over Brabants spoor.
SP-motie betreft gevaarlijke treintransporten.
Grote bezorgdheid over veiligheid Brabantroute.

U bent hier