h

Wethouder Ger Wouters trekt bij de VNG aan de bel over WMO-gelden

23 april 2008

Wethouder Ger Wouters trekt bij de VNG aan de bel over WMO-gelden

SP-wethouder Ger Wouters heeft bij de Vereniging van Nederlandse Gemeenten aan de bel getrokken over een akkoord dat zij hebben gesloten met Staatssecretaris Bussemakers. In dit akkoord is afgesproken dat Gemeenten die geld over hebben gehouden voor het organiseren van Huishoudelijke Hulp in het kader van de WMO, dit moeten terugbetalen. Daarbij zijn de toegezegde gelden voor 2009 ter discussie gesteld. In Boxtel is echter geen geld over en Boxtel heeft de toegezegde verhoging voor 2009 hard nodig om de hulp in het huishouden netjes te regelen.

De Boxtelse SP-wethouder Ger Wouters was onaangenaam verrast door het akkoord. Hij verwoordde dat als volgt in de brief aan de VNG: 'Ik neem aan dat bekend is dat gemeenten niet allemaal gekozen hebben voor de prijstechnisch goedkoopste manier van aanbesteden van de hulp bij het huishouden. Mijn Gemeente is één van de Gemeenten die het gewenste kwaliteitsniveau beschreven hebben en de thuiszorginstellingen die hieraan willen en kunnen voldoen een eerlijke uurvergoeding voor de geleverde kwaliteit betalen. Hiermee garanderen wij kwalitatief goede hulp bij het huishouden. Wij hebben dan ook behoefte aan de aangekondigde aanvulling in 2009.'

Hieronder de brief die wethouder Ger Wouters aan de staatssecretaris heeft geschreven:

Vereniging van Nederlandse Gemeenten
Beleidsafdeling Onderwijs, Zorg en Welzijn
Postbus 30435
2500 GK Den Haag

Boxtel, 21 april 2008.

Afgelopen week zag ik het bericht dat de VNG op 9 april met Staatssecretaris Bussemaker heeft afgesproken dat gemeenten 30 miljoen Euro terugstorten van het bedrag dat zij hebben bespaard op uitvoering van hulp bij het huishouden in de WMO. Het Sociaal Cultureel Planbureau, dat de uitgaven van de gemeenten controleert, heeft eerder geconstateerd dat gemeenten 228 miljoen overhouden op het WMO-budget.

Ik wil graag nadere informatie over de afspraak die u ook namens mijn gemeente heeft gemaakt met de Staatssecretaris. Ook wil ik graag nadere informatie over de verdeling van dit bedrag over de gemeenten.
Daarnaast neem ik aan dat bekend is dat gemeenten niet allemaal gekozen hebben voor de prijstechnisch goedkoopste manier van aanbesteden van hulp bij het huishouden. Mijn gemeente is een van de gemeenten die het gewenste kwaliteitsniveau beschreven hebben en de thuiszorginstellingen die hieraan willen en kunnen voldoen een eerlijke uurvergoeding voor de geleverde kwaliteit betalen.

  • Hiermee hebben wij bereikt dat onze inwoners gegarandeerd zijn van kwalitatief goede hulp bij het huishouden.
  • Wij hebben ermee bereikt dat er geen verschuiving heeft plaatsgevonden van goede en noodzakelijke HH2 naar HH1.
  • Wij hebben ermee bereikt dat de thuiszorginstellingen de kwalitatieve hulp die zij gewend waren te leveren ook kunnen blijven leveren.
  • Door de eerlijke uurvergoeding zijn de thuiszorginstellingen niet financieel in problemen gekomen.
  • Ook hebben we hiermee bereikt dat de zorgverleners niet hoeven te vrezen voor hun baan.
  • Met het opmaken van de jaarrekening 2007 is gebleken dat wij met deze duurdere, maar kwalitatief goede manier van uitvoering van hulp bij het huishouden krachtens de WMO, net binnen het beschikbaar gestelde budget hebben kunnen blijven.

    Bij ons dus geen tonnen overschot omdat we gekozen hebben voor de goedkoopste oplossing, wel hebben wij tevreden cliënten en tevreden werkers in de zorg zonder dat we er tonnen op toeleggen.

    Ik kan me voorstellen dat de Staatssecretaris een deel van de niet bestede WMO-middelen graag terug wil hebben. Ik kan me niet voorstellen dat u hebt aangeboden dat gemeenten die geen overschotten hebben toch een bedrag aan de Staatssecretaris moeten terugbetalen. Dit zou immers ervaren worden als een straf op het voeren van een inhoudelijk goed WMO-beleid.

    Deel van het met de Staatssecretaris gesloten akkoord zou ook zijn dat het voor 2009 aangekondigde aanvullend budget ook niet doorgaat. Ik neem aan dat daaraan geen behoefte is bij de gemeenten die ruimschoots overhouden op het WMO-budget. Maar bij ons is het anders: wij hebben wel behoefte aan de aangekondigde aanvulling.

    Ik neem aan dat u bereid bent een verfijning aan te brengen in de afspraken met de Staatssecretaris voor leden die hun taken op hoog niveau uitvoeren zonder de budgetten ‘over de balk te smijten.’ Kunt u dit bevestigen?

    Uiteraard ben ik graag bereid een en ander mondeling toe te lichten. Graag zo spoedig mogelijk reactie op bovenstaande.

    Met vriendelijke groet,
    Ger Wouters
    (wethouder Wmo, zorg en inkomensondersteuning)

    Weblog Ger Wouters: WMO-geld terugbetalen terwijl je niets hebt overgehouden?

    U bent hier