h

Bewoners Boxtel tevreden over prestaties Wmo 2007

19 mei 2008

Bewoners Boxtel tevreden over prestaties Wmo 2007

Er is een landelijke benchmark bij Gemeentes verricht over de invoering van de WMO in 2007. Uit de benchmark blijkt dat Boxtelaren erg tevreden zijn over de invoering van de WMO in Boxtel. De Boxtelse SP-fractie is blij met de positieve resultaten.

De belangrijkste conclusies over Boxtel uit de landelijk benchmark WMO over 2007 zijn:

  • Als het om de eigen bijdragen gaat zit Boxtel op 89,43. Vergelijkbare gemeenten zitten op 110,52
  • Als het om kwaliteit gaat scoort Boxtel 114,84 terwijl vergelijkbare gemeenten 100,22 scoren. De verplichte klachtenregistraties en vooral de keuze bij ‘hulp bij het huishouden’ voor kwaliteit boven de laagste prijs zorgen voor deze hogere score van Boxtel.
  • De samenhang in het beleid scoort Boxtel 130.70 en vergelijkbare gemeenten 101,11. Boxtel heeft het afgelopen jaar ook fors ingezet om de samenhang zichtbaar te maken.
  • Meedoen is een belangrijk uitgangspunt in de WMO. Boxtel scoort bij het betrekken van doelgroepen 108,57 terwijl vergelijkbare gemeenten 99,98 scoren. De Boxtelse WMO-Adviesraad speelt een belangrijke rol in deze goede score.
  • Als het gaat om ketenafspraken scoort Boxtel 144,64 en vergelijkbare gemeenten 96,22. Hiermee wordt bedoeld dat de verschillende partners elkaar dus goed weten te vinden.
  • Mede dankzij de uitgebreide opvoedingsondersteuning en het loket WegWijs scoort Boxtel op dit terrein weer aanzienlijk hoger: Boxtel 134,60 en vergelijkbare gemeenten 100.38.
  • Als het gaat om klantencontacten bij het WMO-loket, scoort Boxtel 190.34 tegen 11,83 bij vergelijkbare gemeenten. Loket WegWijs werpt daar haar vruchten af.
  • Als het gaat om WMO-uitgaven per inwoner, scoort Boxtel beduiden lager: Boxtel 162,83 en vergelijkbare gemeenten 192,48. Wethouder Ger Wouters denkt dat Boxtel haar uitgaven nog niet goed genoeg in beeld heeft.
  • Als het om de tevredenheid van de gebruikers van de WMO gaat, scoort Boxtel in dit landelijk onderzoek over het brede WMO-speelveld een 7,5. Dit ligt bij vergelijkbare gemeenten op 7,15 en het landelijk gemiddelde is 7,33.

    SP-wethouder Ger Wouters is positief over de rapportcijfers: ‘Volgens mij geven de cijfers uit het landelijk onderzoek aan dat we aardig op weg zijn, dat de eerste stappen goed genomen zijn. Maar uiteraard kan het beter, dáár gaan we voor!’.

    De Boxtelse SP-fractie heeft altijd gepleit voor een ruimhartige invoering van de WMO. SP-fractievoorzitter Eric van den Broek is verheugd over het feit dat cliënten in Boxtel tevreden zijn over de uitvoering van de WMO: ‘De WMO is een belangrijk punt geweest in de verkiezingscampagne en de coalitie-onderhandelingen. Dat bewoners een ‘7,5’ geven is natuurlijk goed. Maar we zijn er nog niet. Als SP-fractie zullen we in en buiten de Gemeenteraad blijven pleiten voor een sociale en ruimhartige uitvoering van de WMO.’

  • U bent hier