h

Fractie SP Boxtel lanceert voorstel kinderparticipatie

23 juni 2008

Fractie SP Boxtel lanceert voorstel kinderparticipatie

Vorige week heeft de Boxtelse SP-fractie in de Commissie Maatschappelijke Zaken een voorstel voor kinderparticipatie gelanceerd. In de commissievergadering werd gediscussieerd over een Collegevoorstel om jongeren in de leeftijdscategorie van 12 tot 18 jaar meer mee te laten denken en doen in de Boxtelse samenleving. De SP is daar voorstander van, maar vindt dat die participatie niet tot die leeftijdscategorie beperkt zou moeten blijven. 'Met participeren in de maatschappij kun je niet vroeg genoeg beginnen', aldus SP-raadslid Nick Geerlings.

Het Collegevoorstel gaat uit van het benoemen van een aantal jongeren ambassadeurs, die een belangrijke rol moeten gaan krijgen in het enthousiasmeren en betrekken van jongeren bij van alles dat er in Boxtel gebeurt. SP-raadslid Nick Geerlings was zeer te spreken over het initiatief, maar vond dat participatie zich niet alleen moet beperken tot jongeren. 'Waarom beperken we ons tot deze groep jongeren? Participeren kan vanaf de jongste jeugd een plaats krijgen. In het verleden hebben wij bij ons initiatiefvoorstel tot het invoeren van een Kinderkeurmerk, bijvoorbeeld al gepleit voor inspraak door kinderen bij de inrichting van speelplekken. Dat is nu ook al meegenomen in het speelruimteplan.'

Het SP-raadslid lanceerde vervolgens een voorstel om kinderen structureel meer te betrekken. Het voorstel voorziet in het betrekken van kinderen via scholen, buurthuizen en het opbouwwerk, waarbij kinderen zelf voorstellen mogen uitwerken over voorzieningen in hun wijk. De voorstellen worden uiteindelijk besproken in een Kinderraadsvergadering en beste voorstel wordt ook echt uitgevoerd.

Het voorstel werd door de diverse commissieleden met instemming ontvangen. Inmiddels heeft de Boxtelse SP-fractie het voorstel ook schriftelijk bij het College ingediend.

Tekst initiatiefvoorstel kinderparticipatie.

College van B&W positief over plannen Kinderkeurmerk.

U bent hier