h

Signaliseringssysteem moet leiden tot betere jeugdzorg

16 juni 2008

Signaliseringssysteem moet leiden tot betere jeugdzorg

Met ingang van 16 juni gaat in Boxtel het signaliseringssysteem Zorg voor Jeugd van start. Door dit systeem worden problemen bij kinderen en jongeren in de leeftijd van 0 tot 23 jaar vroegtijdig gesignaleerd en geregistreerd. Hiermee wordt voorkomen dat de verschillende instanties langs elkaar heen werken. Zo kan er betere hulp geboden worden voor jongeren die in de problemen zitten. De SP-gemeenteraadsfractie staat positief tegenover dit initiatief.

Betrokken instellingen
In de jeugdzorg werkt een groot aantal instellingen samen. Soms weten instellingen van elkaar niet dat ze betrokken zijn bij een jeugdige, waardoor ze langs elkaar heen werken. Het signaliseringssysteem moet ervoor zorgen dat de afstemming tussen instellingen beter verloopt en kunnen risico-jongeren sneller opgespoord worden. Zo weten instellingen meteen wie de eerste verantwoordelijke is voor de hulpverlening. Zodat een jeugdige die hulp nodig heeft, niet tussen wal en schip valt.

Alle organisaties die hulp verrichten aan jeugdigen of professioneel betrokken zijn bij jeugdigen doen in principe mee aan Zorg voor Jeugd. In Boxtel zijn dat onder meer Bureau Jeugdzorg, GGD, Thuiszorg en Maatschappelijk Werk. Ook zijn tweede lijnsinstellingen erbij betrokken, zoals GGZ, Halt, leerplichtambtenaar, politie, justitie, welzijnsinstellingen, kinderdagverblijven, peuterspeelzalen en het onderwijs. Het signaliseringssyteem wordt op 16 juni in vrijwel geheel Noord-Brabant ingevoerd. Het systeem wordt later aangesloten op de landelijke Verwijsindex Risicojongeren (VIR), zodat signalen ook over de grenzen van de provincie heen kunnen worden uitgewisseld.

Betere jeugdzorg
Deze nieuwe regeling moet leiden tot betere hulpverlening aan met name risicojongeren. Daarom staat de SP positief tegenover het initiatief. SP-raadslid Nick Geerlings: ‘Jongeren met problemen worden soms van het kastje naar de muur gestuurd. Daar kan veel ellende uit voort komen, niet alleen voor de jongeren, maar ook voor de ouders. Ik hoop dat door het nieuwe systeem meer hulp op maat kan worden geboden.’

U bent hier