h

75 Duizend euro om sociale uitsluiting arme kinderen te voorkomen

1 september 2008

75 Duizend euro om sociale uitsluiting arme kinderen te voorkomen

Kinderen van arme ouders hebben vaak te maken met sociale uitsluiting. Er is onvoldoende geld om de kinderen aan allerlei activiteiten mee te laten doen. De gemeente heeft van het Rijk 75.000 euro gekregen voor bestrijding van de gevolgen van armoede, de zogeheten Aboutaleb-gelden. Dat geld wordt in Boxtel gestoken in een aantal projecten die moeten voorkomen dat arme kinderen in een isolement terecht komen. SP-wethouder Ger Wouters kiest voor een ambitieuze aanpak.

Elk kind heeft recht op een leuke jeugd

55.000 Euro is bestemd voor de aankoop van een computer en software, een help desk en computercursussen voor ouders. De rest, 20.000 euro, word ingezet voor speciale projecten. Stichting Leergeld krijgt 8000 euro voor huiswerkbegeleiding via scholen. De brede scholen krijgen een bijdrage tot 5000 euro om met alle kinderen straatconcerten en muziekprojecten op te zetten. Het buurtsportwerk krijgt 2500 euro om een fair play-project te organiseren. In de wijk Selissenwal gaat het buurtsportwerk met de scholen een circusprogramma opstellen.

SP-wethouder Ger Wouters: ‘Elk kind heeft recht op een leuke jeugd, dus ook arme kinderen. In al deze projecten gaat het erom de kinderen een plezierige jeugd te bezorgen. Ik wil nog wel benadrukken dat de kinderen en ouders niet als aparte groep benaderd worden. Het is de bedoeling dat alle kinderen in de wijk of school gaan meedoen, zonder dat arme kinderen een label opgeplakt krijgen.’

Ambitieuze doelstelling: 75% uitsluiting terugdringen

Berekend is dat in Boxtel zo’n 500 kinderen te maken kunnen krijgen met sociale uitsluiting vanwege armoede. De landelijke doelstelling is om 50% van de doelgroep te bereiken. Boxtel is ambitieuzer en wil 75% halen, dus mikt op het bereiken van 375 kinderen. Door samenwerking met allerlei instanties en met de activiteiten die er al zijn en met de extra middelen moet dat mogelijk zijn, aldus de wethouder. Hij wil later in het jaar Staatssecretaris Aboutaleb uitnodigen naar Boxtel te komen en een convenant hierover met de gemeente te ondertekenen.

SP-raadslid Nick Geerlings is verheugd over deze aanpak: ‘Het tegengaan van armoede en sociale uitsluiting van kinderen uit arme gezinnen is al jaren een topprioriteit van de SP. Door dit soort maatregelen krijgen arme kinderen steeds meer gelijke kansen om volwaardig aan de samenleving deel te nemen. ‘

U bent hier