h

Geen nieuwe plannen invoering Diftar

25 september 2008

Geen nieuwe plannen invoering Diftar

Dinsdagavond werd in de commissie Ruimtelijke Zaken gediscussieerd over het afvalstoffenplan. In dit plan wordt geregeld hoe Boxtel omgaat met de inzameling van afval en hoe het afval gescheiden wordt. Uit de discussie bleek andermaal dat invoering van gedifferentieerde afvalstoffentarieven (Diftar) in Boxtel niet nodig. De huidige wijze van het inzamelen van afvalstoffen volstaat.

Uit het afvalstoffenplan blijkt dat Boxtel net boven de middenmoot scoort als het gaat om de huidige wijze van het inzamelen van afvalstoffen. Een vergelijking met andere Gemeentes wijst dit uit.

Fractievoorzitter Eric van den Broek was tevreden met de resultaten en de verbetervoorstellen in het voorgestelde afvalstoffenplan: 'In het stuk wordt terecht gewag gemaakt dat de huidige maatregelen hebben geleid tot een goede score op gebied van afvalscheiding. Wij hebben als fractie altijd gepleit voor het zoveel mogelijk gescheiden inzamelen van afval en dat zoveel mogelijk aan de deur. Dat opgeteld bij een goed functionerende milieustraat heeft geleid tot de positieve resultaten die in dit stuk worden gepresenteerd.'

Eric van den Broek benadrukte ook bij dit onderwerp van het goed communiceren met burgers. 'In dit stuk wordt voorgesteld om de communicatie rondom afvalverwerking nog verder te intensiveren. Dat kunnen wij alleen maar onderschrijven', aldus de SP-fractievoorzitter.

De SP benadrukte nog eens dat een discussie over Diftar niet nodig is, gezien de goede resultaten die nu al behaald worden. Een zienswijze die ook door het College van B&W in het afvalstoffenplan wordt onderschreven. SP'er Van den Broek zei daar het volgende over: 'In het stuk wordt verder geconcludeerd dat het invoeren van een diftarsysteem, vanuit de huidige positieve ervaringen niet nodig is. Dat kunnen wij heel erg onderstrepen. Terecht wordt genoemd dat mensen weinig invloed hebben op het afval dat ze overhouden. Dat wordt immers veroorzaakt door de producenten. Aan een verdere discussie over diftar hebben wij daarom geen behoefte, omdat wij hetgeen onderschrijven dat daarover gesteld is in deze notitie.'

Wel stelde de SP kritische vragen over een mogelijke besparing op personeelskosten bij de milieustraat. De SP bestempelde deze voorziening als 'zeer gewaardeerd'. Fractievoorzitter Van den Broek pleitte dan ook voor het behoud van het huidige kwaliteits- en serviceniveau van de milieustraat, ook in het belang van een adequate afvalscheiding op de milieustraat zelf. Wethouder Van Erp was het met de SP eens en zegde toe dat behoud van de milieustraat een uitgangspunt is in de verdere uitvoering van de plannen.

Het stuk werd unaniem aangenomen en zal als hamerstuk op de eerstvolgende Gemeenteraadsvergadering terug te vinden zijn.

U bent hier