h

Wijken moeten een afspiegeling van de Boxtelse samenleving zijn

16 oktober 2008

Wijken moeten een afspiegeling van de Boxtelse samenleving zijn

Afgelopen dinsdag boog de commissie Ruimtelijke Zaken zich in een themabijeenkomst over de nieuwe woonvisie voor de gemeente Boxtel. De SP sprak zich uit voor gemengde wijken die een afspiegeling vormen van de Boxtelse samenleving.

SP-fractievoorzitter Eric van den Broek pleitte voor gedifferentieerde bebouwing in wijken. 'In de toekomstvisie zou tot uiting moeten komen, hoe wij vinden dat de Boxtelse wijken er over 10, 20, 30, 40 jaar uit moeten zien', zo bracht Van den Broek naar voren.

'En wij vinden dat wijken een afspiegeling zouden moeten zijn van de samenstelling van de Boxtelse samenleving. Wijken en buurten dienen een evenwichtige en gemengde samenstelling te kennen, dus voor jong en oud, valide en minder valide, gezinnen met kinderen en gezinnen zonder kinderen, allochtoon en autochtoon en arm en rijk', aldus Eric van den Broek.

De SP-fractievoorzitter pleitte niet alleen voor een evenwichtige bewoning in de wijk, maar ook voor een evenwichtige bebouwing. Eric van den Broek: 'Aan de voorgevel van een huis of woongebouw zou je eigenlijk niet moeten kunnen zien of er ouderen, gehandicapten of mensen met weinig geld wonen. Nu is die bebouwing vaak eenzijdig en wij pleiten voor meer differentiatie.'

De SP pleit al jaren voor een evenwichtige wijkopbouw. Mensen met verschillende achtergronden moeten volgens de SP bij elkaar wonen en elkaar kunnen ontmoeten, anders ontstaat er een kloof met alle gevolgen van dien.

Fractievoorzitter Eric van den Broek kreeg veel bijval van de andere commissieleden. De meeste partijen onderschreven het pleidooi voor evenwichtig opgebouwde wijken en adviseerde de gemeente en woonstichting St. Joseph om dat uitgangspunt mee te nemen in de verder uit te werken woonvisie. De woonvisie zal nu met diverse Boxtelse organisaties besproken worden.

U bent hier