h

SP-enquête: oude huurwoningen breukelen toe aan opknapbeurt

6 april 2009

SP-enquête: oude huurwoningen breukelen toe aan opknapbeurt

Uit een door de SP Hulpdienst gehouden enquête onder bewoners van oude huurwoningen in de wijk Breukelen blijkt onder meer dat ruim vijftig procent wil dat er achterstallig onderhoud uitgevoerd dient te worden dan wel dat de woningen gerenoveerd worden. Ruim 90 procent is tegen sloop. Inmiddels is een bewonerscomité gevormd dat samen met SP-raadslid Eric van den Broek het rapport gaat aanbieden aan Woonstichting Sint Joseph en de gemeente.

Grootste klacht: woningen te koud
De meest geuite klacht is dat de huizen te koud zijn en dat er veel tocht is, waardoor ze moeilijk warm te stoken zijn. Ontbreken van goede isolatie en dubbel glas draagt hieraan bij. Klachten zijn er ook over te kleine en ouderwetse badkamers, toiletten en keukens. Enkele bewoners stellen dat de elektrische bedrading verouderd is en dat er te weinig stopcontacten zijn. Twee huurders geven aan dat hun woning aan het verzakken is.
Zolder BreukelenMeerdere klachten zijn er over de slechte afwerking van de zolder en het ontbreken van een vaste trap naar de zolder. Sommige bewoners moeten zelf een losse trap onder zoldergat plaatsen, hetgeen gevaarlijke situaties oplevert. De meeste klachten komen uit de Doornakkerlaan, Jan van Brabantstraat, Van Hugenpothstraat en Van Rijckevorselstraat. Tot slot geven bewoners aan dat er grote onduidelijkheid is over de toekomst van de huizen. Veel van hen brengen daarom geen verbeteringen meer aan in de woning.

Meerderheid wil dat woningen opgeknapt worden
Ruim 40 procent van de bewoners beoordeelt de staat van de huizen als matig tot slecht en vindt dat er sprake is van achterstallig onderhoud. 70 Procent geeft aan dat de woning tien jaar of langer mee kan, maar dan moet er wel iets aan gedaan worden. Een meerderheid van 54 procent wil dat er achterstallig onderhoud gepleegd wordt, dan wel dat de woningen gerenoveerd worden. Bijna 40 procent vindt dat er niets aan de woningen gedaan hoeft te worden. Een overgrote meerderheid van 91 procent is tegen sloop.

Aanbevelingen
Op basis van de gegevens uit de enquête zijn de volgende aanbevelingen opgesteld:

  1. Woonstichting Sint Joseph moet achterstallig onderhoud meteen verhelpen.
  2. Sint Joseph moet een aantal woningen renoveren, zodat ze voldoen aan de eisen van deze tijd en weer tientallen jaren mee kunnen.
  3. De Woonstichting dient snel duidelijkheid te verschaffen over de toekomst van de woningen.
  4. De losse vlieringtrappen moeten zo snel mogelijk vervangen worden door vaste vlizotrappen en zolders moeten beter afgewerkt worden.
  5. Er dient een onderzoek te komen naar mogelijke verzakkingen in de Doornakkerlaan.

Bewonerscomité aan de slag
Op een drukbezochte bewonersavond in het SP-kantoor is een bewonerscomité opgericht van 8 huurders uit verschillende straten. Dit comité zal samen met SP-gemeenteraadslid Eric van den Broek het rapport overhandigen aan Woonstichting Sint Joseph en de gemeente. Daarbij zal gevraagd worden of Sint Joseph de aanbevelingen uit het rapport overneemt en wanneer de woningen, waarbij het nodig is, opgeknapt gaan worden.

Rapport enquête huurwoningen Breukelen.

Druk bezochte huurdersavond SP wijk Breukelen.

U bent hier