h

Balans bedrijft onfrisse politiek

27 mei 2009

Balans bedrijft onfrisse politiek

In de gemeenteraadsvergadering heeft de SP gisteren in harde bewoordingen afstand genomen van de manier waarop deze partij wethouder Ger van de Oetelaar tracht te beschadigen. In het vragen halfuurtje stelde Balans zeer tendendieuze vragen over de klacht die recentelijk door een Boxtelaar tegen Van de Oetelaar is ingediend. De procedure die aan de klacht ten grondslag ligt is echter zeer complex en de klacht wordt momenteel conform het klachtenreglement onderzocht. SP-fractievoorzitter Eric van den Broek laakte de handelswijze van Balans en kreeg daarin bijval van verschillende partijen.

Vorige week werd bekend dat een inwoner uit Liempde een klacht tegen wethouder Van de Oetelaar heeft ingediend, naar aanleiding van de gang van zaken rondom een gemeentelijke procedure.

De klacht is conform de daarvoor geldende procedure in behandeling genomen door burgemeester Van Beers. Om in dit soort zaken de zorgvuldigheid en integriteit richting klager en beklaagde te borgen, wordt in de gemeenteraad doorgaans niet over mensen gesproken voordat de officiele procedures zijn afgehandeld.

Balans stelde echter zeer tendendieuze vragen, die met name de rol van de wethouder in een kwaad daglicht stelde. Voordat er een uitspraak in de klachtenprocedure gedaan is.

Dat schoot diverse coalitie- en oppositiepartijen in het verkeerde keelsgat.
SP'er Eric van den Broek zei er het volgende over: 'Het moet me van het hart dat ik dit een bijzonder onfrisse manier van politiek bedrijven vind, door Balans. De vragen zijn zeer tendentieus en de wethouder wordt hier al lopende een procedure publiekelijk aan de schandpaal genageld. Waarom wacht Balans die procedure niet gewoon af, zodat geen van de partijen vooraf al onnodig wordt beschadigd?'

De SP kreeg bijval vanuit zowel coalitie- als oppositiepartijen. Zo riep Willy van de Langenberg van oppositiepartij DPBL Balans op de lopende procedure af te wachten en beschuldigde Peter van de Wiel van coalitiepartij Combinatie 95 Balans van het opruien van de publieke opinie, doordat Balans-raadslid Willy van Zuijlen de ophef rond de klacht persoonlijk zou hebben aangezwengeld.

Burgemeester Van Beers beantwoorde de vragen van Balans en riep Balans tegelijkertijd op om in het vervolg de gemeentelijke procedures af te wachten. 'Dat is in het belang van alle belanghebbenden. Het is niet goed als partijen lopende een procedure al worden beschadigd', aldus de burgemeester.'

U bent hier