h

Project alcoholpreventie voor jongeren

8 juli 2009

Project alcoholpreventie voor jongeren

Onder het motto ‘Alcohol 16 min, geen goed begin’ starten 21 gemeenten in Noordoost-Brabant, waaronder Boxtel, een alcoholpreventieproject gericht op jongeren. De gemeente werken hiervoor nauw samen met de GGD, Novadic, de politie, de Voedsel- en Warenautoriteit en Halt. De SP is blij dat een dergelijk project eindelijk van de grond komt.

Alcohol bij jongeren loopt uit de hand
In 2007 dronk in de GGD-regio Hart van Brabant 44 procent van de jongeren tussen 12 en 17 jaar alcohol. Gemiddeld 15 procent dronk meer dan zes glazen op één weekenddag. De helft van de kinderen begint al op 13-jarige leeftijd met het drinken van alcohol. Jongeren die drinken doen dat als ze ouder worden steeds vaker: 14-15-jarigen drinken nog gemiddeld zes glazen per week, 16- tot 18-jarigen ruim elf glazen.

Veel partijen bij het project betrekken
Een projectgroep heeft een plan opgezet om de komende jaren het alcoholgebruik bij jongeren terug te dringen. De pijlers zijn: voorlichting van en door ouders, gerichte informatie via scholen, eenduidig beleid, het moeilijker verkrijgbaar maken van drank, strenge controle daarop en vroegtijdige signalering van alcoholproblemen. Er moeten zo veel mogelijk partijen ingeschakeld worden: ouders, scholen, sportclubs, supermarkten, slijterijen en horeca. Waar nodig worden cursussen gegeven of hulp geboden. Novadic-Kentron zal hangplekken, zuipketen en horeca bezoeken om informatie te verzamelen en te geven.

SP hoopt dat gezamenlijke aanpak resultaat oplevert
De SP heeft al jarenlang in de gemeenteraad voorgesteld om tot een alcoholpreventiebeleid voor jongeren te komen. In het beleidsprogramma 2006-2010 was dat voor ons één van de belangrijke punten. SP-raadslid Nick Geerlings: ‘Eindelijk komt er een gezamenlijk project van de grond. Dat is goed nieuws voor de jongeren en de ouders. Ik hoop dat door dit project het alcoholgebruik onder jongeren in Boxtel flink zal dalen.’

U bent hier