h

Collectieve Ziektekostenverzekering Minima nu voor meer mensen beschikbaar

17 november 2009

Collectieve Ziektekostenverzekering Minima nu voor meer mensen beschikbaar

In de commissie maatschappelijke zaken van maandag 9 november heeft de SP verschillende voorstellen gedaan om de positie van minima te verbeteren. Vooral het voorstel om de collectieve ziektekostenverzekering voor minima te verruimen kon op grote steun rekenen. SP-wethouder Ger Wouters is met de opdracht naar de verzekeraar gestuurd om dit zo snel mogelijk te regelen.

De voorstellen kwamen naar aanleiding van de Minima Effect Rapportage. Dit is een rapport waarin het Nibud onderzoekt hoe het beleid wat de gemeente voert invloed heeft op hoeveel mensen te besteden hebben en hoe veel mensen financieel in de problemen komen. Daaruit bleek dat Boxtel het buitengewoon goed doet op sociaal gebied. “Waar je in het hele land zware verslechteringen ziet, die de lastendruk op de minst bedeelden steeds verergert, zien wij hier in Boxtel een duidelijke betere situatie in vergelijking met andere plaatsen. Dit is ongetwijfeld het gevolg van het sociale beleid wat deze gemeente voert, en daar mogen we met zijn allen erg trots op zijn.” aldus raadslid Nick Geerlings. “Met dat in ons achterhoofd, kunnen we met een gerust hart gaan kijken hoe we het beleid nog verder aan kunnen passen, zodat er geen mensen buiten de boot vallen, en iedereen optimaal de mogelijkheden geboden krijgt die hij of zij nodig heeft.”

Een van de voorstellen die ook al in het rapport van het Nibud stond, is het verruimen van de collectieve ziektenkostenverzekering, zodat meer mensen van deze regeling gebruik kunnen maken. Op dit moment mag iedereen met een inkomen tot 110% van de bijstandsnorm zich op de gemeente inschrijven, om zich tegen ziektenkosten te verzekeren. En omdat er veel mensen van dezelfde regeling gebruik maken, zijn de premies laag. Wat nu voorgesteld is, is om mensen tot 120% van de bijstandsnorm ook van deze regeling gebruik te laten maken, zodat meer mensen zich goedkoop kunnen verzekeren, en de verzekering voor iedereen nog goedkoper wordt.

SP wil uitbreiding welzijnsfonds op schoolkosten.

U bent hier