h

Fractie SP pleit voor behoud kwaliteit brandweer

3 december 2009

Fractie SP pleit voor behoud kwaliteit brandweer

Gisteren vergaderde de commissie Bestuurlijke Zaken met een volle tribune aan brandweermannen, over de plannen om de plaatselijke brandweerkorpsen te regionaliseren. De SP gaf vooral aan zorgen te hebben over de bezuinigingen die met de plannen gemoeid zijn en over de positie van de tientallen vrijwilligers die in de Boxtelse brandweer actief zijn.

De plannen waarover de commissie zich boog, maken onderdeel uit van landelijk beleid. De landelijke politiek heeft beslist dat regionale samenwerking tussen korpsen zal leiden tot meer efficiency, meer aandacht voor preventie en het nog beter reageren op met name grootschalige calamiteiten.

SP-fractievoorzitter Eric van den Broek maakte zich zorgen over de gevolgen voor de Boxtelse brandweer: 'Het Boxtelse korps werkt prima, daar is iedereen het over eens. De Boxtelse organisatie is prima ingebed in de Boxtelse samenleving en draait grotendeels op tientallen vrijwilligers. Onze zorg zit met name in de taakstellende bezuiniging die het landelijke beleid ons op legt. Daarnaast vrezen wij dat de vrijwilligersorganisatie wel een erg grote afstand krijgt ten opzichte van de professionele organisatie.'

Burgemeester Frank van Beers had veel begrip op de zorgen van de SP en andere raadsfracties. In zijn beantwoording zegde hij toe dat de kwaliteit van de huidige dienstverlening van de brandweer gewaarborgd zal blijven. 'Daar zijn we immers met zijn allen bij', aldus Van Beers.

De SP nam deels genoegen met de beantwoording van de Burgemeester en kondigde de aan in de Gemeenteraad eventueel een motie in te dienen, waarin de raad uitspreekt de huidige dienstverlening van de brandweer naar de toekomst absoluut te willen waarborgen.

U bent hier