h

SP: 'Autovrij centrum noopt tot compensatie parkeergelegenheid elders'

13 januari 2010

SP: 'Autovrij centrum noopt tot compensatie parkeergelegenheid elders'

Gisteren werd in de commissie Ruimtelijke Zaken weer eens gediscussieerd over de eventuele komst van een parkeergarage nabij het centrum. De SP plaatste de realisering van een autovrij of autoluw centrum centraal in de discussie.

Aanleiding van de discussie is een besluit van de Gemeenteraad om onderzoek te doen naar de haalbaarheid en betaalbaarheid van een aantal locaties voor een eventuele komst van een parkeergarage. De eerste optie uit die zoekopdracht is niet betaalbaar, waardoor nu een volgende optie in beeld zou komen.

Aantrekkelijk centrum
SP-fractievoorzitter Eric van den Broek gaf in het debat aan dat de SP vindt dat de discussie vanuit de juiste basis en met de juiste argumenten gevoerd moet worden: 'De basis van de discussie is: wat wil je met het centrum. Als je een aantrekkelijk centrum wil om te winkelen of te recreëren, dan moet het centrum autoluw of autovrij. En dat betekent linksom of rechtsom compenseren van parkeerplaatsen.'

En daar moet de politiek ruimte voor vinden. Van den Broek gaf aan dat de keuze voor een alternatieve parkeergelegenheid of gelegenheden geen principiële keuze is en ook afhankelijk is van de haalbaarheid en betaalbaarheid: 'Een parkeergarage is vanuit het oogpunt leefbaarheid waarschijnlijk het meest ideaal vanwege beeldbepalende aspecten. Maar het moet allemaal ook betaalbaar zijn en mede ook vanwege de huidige economische crisis zou het kunnen dat we ook een afweging moeten maken op gebied van handhaving van het sociale beleid. In dat geval is het handhaven van het huidige sociale beleid altijd topprioriteit.'

De SP stelde in het debat voor om de volgende variant van een parkeergarage naar haalbaarheid en betaalbaarheid te onderzoeken en tegelijkertijd een aantal bovengrondse alternatieven te onderzoeken. Waarschijnlijk dient de SP daartoe in de aankomende raadsvergadering een motie of amendement in.

Gemeenteraad kiest variant parkeergarage, SP ziet kansen voor autoluwe markt.

U bent hier