h

SP maant gemeente en St. Joseph tot gebruik zonne-energie

29 januari 2010

SP maant gemeente en St. Joseph tot gebruik zonne-energie

De SP heeft gisteren tijdens het traditionele lijsttrekkersdebat over duurzaamheid, een initiatief gelanceerd om op gemeentelijke gebouwen en gebouwen van St. Joseph gebruik te maken van zonne-energie. Het duurzaamheidsdebat vond plaats in De Rots en werd georganiseerd door de werkgroep Lokale Agenda 21 en de werkgroep Mondiaal Boxtel.

'Een van de stellingen in het debat was, of het reëel is als doel te stellen dat in 2020 30 procent van de energie zelf wordt opgewekt door energiebronnen als wind, biomassa of zonenergie.
SP-lijsttrekker Eric van den Broek zag wel wat in deze ambitieuze stelling. 'De gemeente zou samen met St. Joseph het initiatief kunnen nemen, om eerst eens op hun eigen gebouwen gebruik te maken van zonnepanelen. Dat moet op een complex als Hoogheem of bij zorgcentra toch grote voordelen op kunnen leveren', aldus Eric van den Broek.

De lijsttrekkers debatteerden over verschillende duurzaamheidsthema's.

Millenniumdoelstellingen
De werkgroep Mondiaal Boxtel vroeg in het debat aandacht voor de millennium-doelstellingen. SP-lijsttrekker had daar een duidelijke visie op: 'De gemeente zou initiatieven kunnen aanreiken en samen met andere organisaties in Boxtel concrete initiatieven van de grond kunnen brengen. De millennium-doelstellingen 1 en 2 moeten wat ons betreft dan eerst aangepakt worden. Je kunt bijna geen keuze maken in de 8 millennium-doelstellingen, maar 1 en 2 gaan over het terugdringen van armoede in de wereld en het recht op educatie.'

Van den Broek beargumenteerde zijn keuze door te stellen dat het oplossen van de armoede-problematiek en het scholen van mensen, leidt tot een betere gezondheid, minder kindsterfte en het tegen gaan van de zaken die in de andere millennium-doelstellingen worden genoemd.

De visie van de SP werd door veel partijen gedeeld.

U bent hier