h

Extra spreekuren om beloofde 350 euro alsnog te krijgen voor 65+’ers, chronisch zieken en arbeidsongeschikten

9 juli 2010

Extra spreekuren om beloofde 350 euro alsnog te krijgen voor 65+’ers, chronisch zieken en arbeidsongeschikten

De Hulpdienst van de Boxtelse SP organiseert extra spreekuren voor 65+’ers, chronisch zieken en arbeidsongeschikten. Veel mensen hebben minder belastingaftrek, omdat de extra aftrek voor bejaarden, chronisch zieken en arbeidsongeschikten per 2009 is vervallen. De beloofde automatische compensatie is in veel gevallen niet uitbetaald. Dit laatste is duidelijk geworden via een aantal vragenstellers bij de SP Hulpdienst en naar aanleiding van een soortgelijke actie van de SP in Schijndel.

350 euro per persoon
De vervallen aftrek buitengewone lasten betekent minder teruggave. Omdat het vaak mensen betreft die een laag inkomen hebben en veel extra uitgaven in verband met ziekte en gebreken, treft de lagere belastingteruggave hen bijna altijd erg hard. Per jaar een bedrag van € 350,= per persoon minder, stelt weinig voor als je het salaris van een Minister of Kamerlid hebt. Maar het inkomen van de doelgroep is veel lager.

Automatische compensatie handmatig op gang brengen
Omdat veel mensen de terugval in hun inkomen niet automatisch gecompenseerd hebben gekregen, heeft het bestuur van de Boxtelse SP besloten om de beloofde compensatie handmatig op gang te brengen. Door middel van speciale brieven wordt Minister de Jager op de fout en/of vergissing gewezen. Daarnaast wordt aan de Tweede Kamer gevraagd om beleidsmatig te onderzoeken hoe er kan worden overgestapt naar een eenvoudig systeem van compensatie dat foutloos werk.

Zowel 2009 als 2010
Mensen uit de doelgroep hebben per persoon recht op compensatie van € 350,= netto per jaar, ingaande 2009 met terugwerkende kracht.

U bent hier