h

SP-fractie in de bres voor koffiecorner kringloopcentrum Het GOED

25 februari 2011

SP-fractie in de bres voor koffiecorner kringloopcentrum Het GOED

De Boxtelse SP-fractie is afgelopen dinsdag in de gemeenteraad in de bres gesprongen voor het behoud van de koffiecorner in kringloopcentrum Het GOED. De gemeente wil de koffiecorner in de kringloopwinkel op industrieterrein Ladonk sluiten, omdat deze gezien wordt als een volwaardige horecagelegenheid. De koffiecorner wordt echter in samenwerking met de WSD gerund en is vooral ook bedoeld om een aantal werkervaringsplaatsen voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in stand te houden. Tevens is het bedoeld om de drempel om de kringloopwinkel zo laag mogelijk te houden, door een betaalbaar kopje koffie of kleine snack aan te bieden.

Het GOED heeft nu een schrijven gehad van het college van B&W, waarin zij zijn gesommeerd de koffiecorner binnen het kringloopbedrijf te sluiten, omdat ‘deze horeca-activiteit strijdig zou zijn met het bestemmingsplan’. Het Goed gaat daaraan gehoor geven, maar wil er alles aan doen om de koffiecorner als unieke leerwerkplek te behouden.

Het GOED heeft in juni 2010 officieel haar deuren geopend in Boxtel om `werk te maken van hergebruik’. Behalve een milieudoelstelling kent het bedrijf ook een werkgelegenheidsdoelstelling voor mensen met een achterstand tot de arbeidsmarkt. Vanwege deze reden is sociale werkvoorziening WSD ook partner in het initiatief, waarbinnen een breed scala aan leerwerkplekken kan worden geboden.
In dat kader is er ook een koffiecorner opgezet, om WSD-medewerkers die intern (beschutte werkomgeving) een opleiding tot cateringmedewerker volgen, via Het GOED (semi-beschut), door te laten stromen naar een reguliere werkplek. Het GOED functioneert daarbij dus als `stepping stone’ waar de medewerkers gedurende 3 tot 6 maanden voor het eerst met `echte’ klanten in contact komen. De WSD heeft voor deze doelgroep, jaarlijks ca. 10 – 15 kandidaten, geen alternatieve leerwerkplek.

Fractievoorzitter Eric van den Broek gaf in de gemeenteraad aan dat zo’n initiatief eigenlijk behouden zou moeten blijven: ‘Wat ons betreft is het prima als Het GOED haar klanten een vers kopje koffie en een broodje blijft aanbieden, zoals ook het 300 meter verderop gelegen tankstation dat doet. Het is daarbij een prima gelegenheid om kwetsbare mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt de mogelijkheid te bieden om werkervaring op te doen, zodat ze eventueel kunnen doorstromen naar regulier werk. Daar heeft de gemeente ook alleen maar baat bij. Zijn er geen wettelijke maatregelen te nemen om de koffiecorner toch te behouden.’

De SP-fractie heeft de discussie over de koffiecorner van Het GOED nu laten agenderen voor de aankomende commissievergadering Maatschappelijke of Bestuurlijke Zaken.

U bent hier