h

SP start onderzoek sociale werkplaatsen Boxtel en Schijndel

18 april 2011

SP start onderzoek sociale werkplaatsen Boxtel en Schijndel

De SP-afdeling Boxtel en Schijndel hebben 500 enquêtes verspreid onder medewerkers van Werkvoorzieningschap de Dommel (WSD). De SP wil meer te weten komen over de problemen waar de medewerkers van de sociale werkplaatsen mee kampen en oplossingen horen voor hun problemen. Ook zijn informatiefolders verspreid over de plannen van het kabinet Rutte. De WSD moet in totaal 3 miljoen bezuinigen. Het onderzoek in Boxtel en Schijndel maakt deel uit van een landelijk onderzoek van de SP naar alle sociale werkplaatsen in Nederland.

Het vorige kabinet heeft flink bezuinigd op de sociale werkplaatsen en het huidige kabinet gaat daar mee verder. Zo laten voorbeelden uit de praktijk zien dat steeds meer mensen met een baan in de sociale werkplaats niet rond kunnen komen en schulden moeten maken. Het Centraal Plan Bureau voorspelt een verlies van 30.000 banen bij de sociale werkplaatsen. Veel van deze mensen met een arbeidsbeperking zullen geen baan in het reguliere bedrijfsleven krijgen en uiteindelijk in de bijstand belanden.

Er gaapt een diepe kloof tussen de werkelijkheid van het ministerie en de werkelijkheid van de medewerkers van de sociale werkplaatsen. Over mensen in de sociale werkplaats wordt veel gesproken. Helaas wordt weinig mét hen gesproken. Dat gaat de SP middels de enquête doen. De enquête is te vinden op de website www.armoedewerktniet.nl. Er worden onder meer vragen gesteld naar de werkdruk, beloning, aangepast werk, begeleiding en of de regering de mensen in de sociale werkplaats voldoende helpt.

De resultaten van het onderzoek worden voorgelegd aan regering en parlement. Op deze manier brengt de SP de praktijk van de sociale werkvoorziening in de politiek. Uit de resultaten zal de SP conclusies kunnen trekken hoe het anders en beter moet.

www.armoedewerktniet.nl

U bent hier