h

Gemeentelijke regelingen voor minima

25 januari 2012

Gemeentelijke regelingen voor minima

Veel mensen merken de gevolgen van de economische crisis. Ontslagen, lagere salarissen of afhankelijkheid van uitkeringen, stapeling van bezuinigingsmaatregelen zorgen ervoor dat er financiële zorgen kunnen ontstaan. En alhoewel er door het bezuinigingsbeleid van het kabinet Rutte een kaalslag op minimabeleid dreigt, kunnen mensen met een laag inkomen voor inkomensondersteuning nog steeds een beroep doen op een aantal regelingen bij de gemeente. De gemeente heeft verschillende regelingen waarmee mensen met een laag inkomen wat extra financiële ruimte gegeven kan worden.

De gemeentelijke regelingen op een rijtje:

Bijzondere bijstand
Bijzonder bijstand geeft een vergoeding voor bijzondere noodzakelijke kosten, die u niet uit uw gewone inkomen kunt betalen. Het kan om allerlei soorten kosten gaan. Bijvoorbeeld: medische kosten, hogere stookkosten wegens uw ziekte of handicap, bewindvoeringskosten, maaltijdvoorziening etc.

Bijdrageregeling computers voor schoolgaande kinderen
Deze regeling vergoedt de aanschaf van een computer met toebehoren voor kinderen die op het voortgezet onderwijs zitten. De vergoeding bedraagt maximaal € 675,-.

Welzijnsfonds
Het Welzijnsfonds geeft een vergoeding van activiteiten op het gebied van sport, cultuur en recreatie van maximaal € 164,- per gezinslid.

Voor de bovenstaande regelingen geldt dat de gemeente de kosten volledig kan vergoeden als uw inkomen niet hoger is dan 110% van de bijstandsnorm. Is het inkomen hoger, dan moet u een deel van dat meerdere zelf bijdragen om de kosten te betalen. U krijgt dan een gedeeltelijke vergoeding.

Bijdrageregeling chronisch zieken en ouderen
Deze bijdrageregeling geeft een tegemoetkoming in kosten die te maken hebben met ziekte, handicap of leeftijd. De tegemoetkoming bedraagt in 2012 € 227,06. U hoeft de kosten niet aan te tonen.

Collectieve ziektekostenverzekering voor minima
CZ of VGZ bieden een polis met korting op de premie. Bovendien betaalt de gemeente een deel van de premie.
Voor deze regelingen geldt dat uw inkomen niet hoger mag zijn dan 110% van de bijstandsnorm.

Langdurigheidstoeslag
Deze toeslag bestaat uit een aanvulling op het inkomen voor mensen die al drie jaar een inkomen hebben van maximaal 105 % van de bijstandsnorm.

Meer informatie
Heeft u in 2011 gebruik gemaakt van een regeling? Dan hoeft u nog niets te doen. U krijgt van de gemeente automatisch een brief over de voortzetting van de regeling in 2012. Wilt u in 2012 weer gebruik maken van de Langdurigheidstoeslag? Dan moet u daarvoor wel een nieuwe aanvraag indienen.

Bij Loket WegWijs kunt u meer informatie krijgen over deze regelingen.

Mocht u er niet uitkomen in de wir-war aan regels of heeft u hulp nodig bij het invullen van bijvoorbeeld formulieren? Neem dan gerust contact op met de Hulpdienst van de SP, telefoon 676058 of 06-53316731.

U bent hier