h

SP vraagt aandacht voor cliëntparticipatie minima

17 januari 2012

SP vraagt aandacht voor cliëntparticipatie minima

Gisteren discussieerde de commissie maatschappelijke zaken over een aantal beperkte wijzigingen op het minimabeleid, zoals die door de landelijke regering aan gemeentes worden opgelegd. De wijzigingen betreffen een aantal technische wijzigingen in de verordeningen voor het welzijnfonds en beleid rondom schoolgaande kinderen en de vaststelling van de verordening cliëntparticipatie Sociale Zaken. De SP vroeg vooral aandacht voor het betrekken van minima zelf bij het maken van beleidsvoorstellen.

De voorgestelde wijzigingen in de verordeningen voor het Welzijnsfonds en schoolgaande kinderen hebben vooralsnog weinig consequenties voor mensen met een beperkte portemonnee. De SP kon dus akkoord gaan met de technische wijzigingen die gisteren voorlagen.

Wel had SP-commissielid Nick Geerlings zorgen bij de voorstellen op gebied van de cliëntparticipatie, waarvoor het College een adviesraad van maatschappelijke organisaties voorstelt: ‘Wij kijken met gemengde gevoelens naar het plan om een nieuwe adviesraad voor cliëntenparticipatie op te richten. Goede inspraak is van wezensbelang en dit voorstel is op zich dus prima, maar nog maar al te vaak zien we dat het in de praktijk vechten tegen de bierkaai is om de coalitie en dit college van in haar achterkamertjes gesmede plannen af te brengen. Daar hebben we in de afgelopen periode helaas al teveel voorbeelden van gezien. Wij hopen dan ook dat het hier echte inspraak wordt.’

De zorg van de SP werd door meerdere partijen gedeeld. Wethouder Van Aert gaf aan dat de cliëntenraad veel ruimte zal krijgen om gevraagd en ongevraagd te adviseren. De SP zal de ontwikkelingen in het minimabeleid uiteraard nauwgezet blijven volgen.

U bent hier