h

Zorg in Boxtel over treinen, geen duidelijkheid dubbele overweg

16 februari 2012

Zorg in Boxtel over treinen, geen duidelijkheid dubbele overweg

Inwoners van Boxtel vrezen de consequenties van het plan Programma Hoogfrequent Spoorvervoer (PHS). Met name de al jarenlang gezochte oplossing bij het verkeersknooppunt aan de dubbele overweg in de Tongersestraat is voor veel mensen een grote zorg. Gisteren organiseerden het Ministerie van Infrastructuur en Milieu en Prorail een informatieavond, maar duidelijkheid over de dubbele overweg bleef uit. Raadslid Eric van den Broek was namens de SP-fractie als toehoorder bij de bijeenkomst aanwezig.

Op de druk bezochte informatieavond in Restaurant Molenwijk spraken velen woensdagavond hun grote zorgen uit over de verwachte toename van treinen die door Boxtel rijden. Tevens uitte veel insprekers hun zorg over de oplossing van het verkeersprobleem dat door de toename van het aantal treinen bij de dubbele overweg ontstaat. Die spoorwegovergang zal in de toekomst naar verwachting ongeveer 50 minuten per uur gesloten zijn.

Inspraak Boxtel onderbelicht
De door veel bezoekers gehoopte duidelijkheid kwam er echter niet. Teleurstellend was de mededeling van Prorail dat de formele inspraak voor het traject Utrecht-Eindhoven (waar Boxtel onderdeel van uitmaakt), zich vooral richt op projecten bij de spoorvertakkingen in Meteren en Vught. De inspraak over de oplossing van de dubbele overweg in Boxtel blijft zo wel erg onderbelicht, was de strekking van veel aanwezigen. Prorail verwacht tevens dat Boxtel fiks aan de maatregelen mee gaat betalen. Ook dat was voor veel Boxtelaren een doorn in het oog: ‘Jullie veroorzaken het probleem, dan moeten jullie de portemonnee ook maar trekken.’

Boxtel vinger in de pap?
Raadslid Eric van den Broek van de SP reageerde na afloop als volgt: ‘Erg zorgelijk dat Boxtelaren niet mogen meepraten in de workshopbijeenkomsten die Prorail binnenkort over dit project gaat organiseren. Dat betekent hopelijk niet dat de problemen van de dubbele overweg straks het ondergeschoven kindje gaan worden. Wethouder Van der Zanden zegt altijd stoer dat Boxtel op alle niveaus een fikse vinger in de pap heeft, maar dat bleek in ieder geval niet uit deze informatieavond.’

Vervoer gevaarlijke stoffen
Gisteren werden ook diverse vragen gesteld over het mogelijk toenemende vervoer van gevaarlijke stoffen en de stijging van trillingen en geluid voor omwonenden. Het ministerie en Prorail stelden echter dat men binnen de wettelijke normen blijven.

U bent hier