h

Intergemeentelijke samenwerking: Samenwerken? Ja. Gemeentelijke herindeling? Nee.

5 april 2012

Intergemeentelijke samenwerking: Samenwerken? Ja. Gemeentelijke herindeling? Nee.

Vorige week werd in de commissie bestuurlijke zaken gediscussieerd over de koersbepaling van Boxtel over de zogenaamde intergemeentelijke samenwerking. De bedoeling van de discussie was te bespreken hoe de gemeente Boxtel staat tegenover het in de toekomst samenwerken met andere gemeentes. De SP is voor samenwerking daar waar dat efficiënter en goedkoper is, maar pleit voor behoud van eigen beslissingsbevoegdheid en eigen identiteit. ‘Een gemeentelijke herindeling of het ontstaan van stadregio’s is uit den boze’, aldus commissielid Nick Geerlings van de SP.

De gemeente Boxtel gaat onderzoeken hoe meer met omliggende gemeenten samengewerkt kan worden. De zogenoemde Meierij-gemeenten. Dat zijn St Michielsgestel, St Oedenrode, Haaren, Vught, Schijndel en Boxtel. De SP is ervoor dat daar waar mogelijk met andere gemeenten samen wordt gewerkt. Maar samenwerken is iets anders dan een gemeentelijke herindeling of het ontstaan van een onduidelijke tussenlaag als stadsgewesten of stadsregio’s.
Commissielid Nick Geerlings van de SP was duidelijk in zijn mening: ‘Samenwerking is prima, maar geen gemeentelijke herindeling en geen ontstaan van onduidelijke bestuurslagen als stadsgewesten of stadsregio’s. Het Boxtelse beleid dient wel in Boxtel gemaakt te worden.'

SP wil vinger aan de pols houden
Burgemeester Van Beers concludeerde na afloop van de discussie dat het gemeentebestuur gesprekken kan voeren over intergemeentelijke samenwerking. De SP zal dat proces zeer kritisch gaan volgen. De fractie wil graag een stevige vinger aan de pols houden, zodat Boxtel niet in een spiraal van samenwerken komt, die onomkeerbaar is en waar de gemeentelijk autonomie wordt weggegeven.

U bent hier