h

Kritisch kijken naar vervanging wethouder Van Aert prima, maar niet ten koste van kwetsbare groepen

17 mei 2012

Kritisch kijken naar vervanging wethouder Van Aert prima, maar niet ten koste van kwetsbare groepen

Vier oppositiepartijen in de Boxtelse gemeenteraad vragen zich af of er voor de resterende bestuursperiode (tot voorjaar 2014) wel een nieuwe wethouder moet worden benoemd. Nu wethouder Anton van Aert is voorgedragen als burgemeester van Best zou mogelijk bezuinigd kunnen worden op personeelskosten. De SP pleitte vanaf het begin van deze bestuursperiode al voor het bekijken van opties voor bijvoorbeeld parttime invulling van wethoudersposten, maar vindt dat kwetsbare groepen daar in ieder geval niet de dupe van mogen worden. Van Aert heeft veel sociale onderwerpen (WMO, ontwikkelingen AWBZ, minimabeleid, nieuwe Wet Werken naar Vermogen) in zijn pakket en de belangen van kwetsbare groepen mogen niet het onderspit delven.

In een brief hebben de vier oppositiepartijen het college van B. en W. gevraagd te onderzoeken of zij door een herverdeling van taken tot aan de volgende verkiezingen zonder een vierde wethouder verder zouden kunnen gaan. De SP vindt dat op zich prima en heeft de wethoudersbezetting in het raadsdebat over het beleidsprogramma, eerder ook al zelf aangehaald. 'Prima dus om te kijken of eventuele parttime varianten in de wethoudersbezetting mogelijk zijn, dat hebben we eerder ook al zelf ingebracht. Maar ook uitkijken dat kwetsbare groepen daar niet de dupe van gaan worden, want dat is onacceptabel', zegt fractievoorzitter Eric van den Broek over het initiatief. Daarnaast heeft de SP vorige week nu juist voorgesteld om taken als de coördinatie van het project Groene Campus niet door externen te laten verrichten, maar onder het takenpakket van de wethouder te laten vallen.

De SP heeft vorige week de volgende reactie naar initiatiefnemer Paul van Hellemondt van de VVD gestuurd

Wij vinden het op zich prima om de wethoudersbezetting nog een keer tegen het licht te houden, dus op dat onderdeel zijn we het eens met de brievenschrijvers.

Tegelijkertijd vinden wij dat bijvoorbeeld een taak als de projectleiding Groene Campus sowieso niet door een aan te stellen projectleider zou moeten gebeuren, maar dat de coördinatie van duurzaam beleid door een wethouder opgepakt zou moeten worden. Daarnaast kent de portefeuille van Van Aert een aantal zware sociale onderwerpen, zoals de transitie Jeugdzorg, de wijzigingen in de AWBZ en de Wet Werken Naar Vermogen, waarbij er ook nog veel kennis wegloopt.

Wij hebben overigens eerder bij de behandeling van het beleidsprogramma ook al gepleit voor de eventuele invulling door parttime wethouder(s), zoals dat in de vorige bestuursperiode ook gebeurde. Vanwege die overwegingen hebben wij er niet voor gekozen om de brief mede te ondertekenen.

Het college heeft inmiddels in een reactie laten weten dat de wethoudersbezetting een zaak van de gemeenteraad is. Wellicht dat het voorstel daarom nog voorgelegd gaat worden aan de Boxtelse gemeenteraad.

U bent hier