h

College van B&W moet opnieuw eigen bijdrageregeling Wmo intrekken

4 juli 2012

College van B&W moet opnieuw eigen bijdrageregeling Wmo intrekken

Voor de tweede keer in korte tijd heeft het college van B&W een eigen bijdrageregeling in het kader van de Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning) in moeten trekken. Per 11 juni jl. is besloten om ook geen eigen bijdrage meer op te leggen over de reparatie- en onderhoudskosten van trapliften voor cliënten die een bruikleenovereenkomst met de gemeente afgesloten hebben (publiekrechtelijke bruikleenovereenkomst).

Het is onduidelijk of dit ook geldt voor Wmo-cliënten die een bruikleenovereenkomst met het bedrijf Welzorg afgesloten hebben (privaatrechtelijke bruikleenovereenkomst) en of het ook geldt voor andere hulpmiddelen. De SP-fractie heeft hierover aanvullende vragen gesteld aan B&W.

Herstellen van uitvoering Wmo
Eerder al moest het college de eigen bijdrageregeling intrekken over de aanschafkosten/restwaarde van alle hulpmiddelen (onder meer trapliften en scootmobielen) die vóór 1 januari 2012 verstrekt zijn. Om dit te herstellen heeft de gemeente bijna vijfhonderd brieven naar Wmo-cliënten moeten sturen. En met de beëindiging van de zogeheten ‘familie-pgb’ (persoonsgebonden budget) is de gemeente de fout ingegaan door een ondeugdelijk heronderzoek uit te voeren en cliënten niet te wijzen op een uitzonderingsmogelijkheid, zodat ze die familie-pgb mogelijk hadden kunnen behouden via een bezwaarprocedure.

De SP was in de gemeenteraad de enige partij die tegen de nieuwe Wmo-verordening gestemd heeft, omdat voorzieningen geschrapt werden en eigen bijdragen opgelegd werden waardoor kwetsbare groepen die het toch al moeilijk hebben, extra gepakt worden.

Niet klantvriendelijk
SP-fractievoorzitter Eric van den Broek is blij dat er weer een eigen bijdrageregeling ingetrokken is, maar heeft ook kritiek op de uitvoering van de nieuwe Wmo-verordening: ‘De nieuwe regels zijn in een veel te kort tijdsbestek ingevoerd, niet goed doordacht en er is sprake van gebrekkige voorlichting, hetgeen niet erg klantvriendelijk te noemen is.’

Coördinator van het Wmo-meldpunt op de website van de SP, Willem van Meurs, roept Wmo-cliënten op hun klachten en meldingen te blijven doorgeven op www.boxtel.sp.nl, of door 676058 te bellen.

Brief aan College van B&W met vragen over intrekken eigen bijdrage.

Gemeente schrapt ook eigen bijdrage voor onderhouds- en reparatiekosten van trapliften.
WMO meldpunt.

U bent hier