h

Betere voorlichting financiële regelingen mantelzorgers

2 september 2012

Betere voorlichting financiële regelingen mantelzorgers

Op verzoek van de Boxtelse SP-gemeenteraadsfractie gaat het college van B&W er voor zorgen dat mantelzorgers beter voorgelicht worden over een aantal financiële regelingen waar zij hun voordeel mee kunnen doen.

Het gaat dan om een aantal belastingvoordelen en allerlei landelijke en gemeentelijke vergoedingen. Gebleken is dat mantelzorgers vaak niet op de hoogte van die regelingen zijn. Zo kan bijvoorbeeld een bepaalde groep in aanmerking komen voor een fikse erfbelastingvrijstelling, maar is dat bij die groep vaak niet bekend. Er zijn in Nederland 2,6 miljoen mantelzorgers. In Boxtel gaat het om 3 á 4000 mantelzorgers. Volgens Mezzo, de landelijke vereniging voor mantelzorgers, staat de inkomenspositie van mantelzorgers al langer onder druk doordat ze vaak minder gaan werken of er zelfs mee stoppen. Daarbij komt nog dat het kabinet een stapeling van financiële maatregelen heeft ingevoerd die vaak nadelig uitpakt voor mantelzorgers en daardoor het zorgen niet bemoedigt. Ook het Boxtelse Steunpunt Mantelzorg constateert in de mantelzorgkrant van september 2011 dat mantelzorgers financieel gemakkelijk in de knel kunnen komen. Dat mag niet gebeuren. Daarom moet de voorlichting beter, aldus de SP.

SP voorstellen worden uitgevoerd
Het college heeft inmiddels laten weten een aantal van de voorstellen die de SP hierover gedaan heeft te gaan uitvoeren. De gemeente gaat contact opnemen met het Steunpunt Mantelzorg om in de voorlichting verwijzingen op te nemen naar websites waar actuele informatie over financiële regelingen vermeld staan. Ook krijgt het Steunpunt de gelegenheid om op de gemeentelijke pagina in Brabants Centrum hieraan aandacht te besteden. Daarnaast zullen actuele veranderingen rondom mantelzorgers te vinden zijn op de gemeentelijke website en in de digitale nieuwsbrief. Tevens wordt een verwijzing geplaatst naar het Steunpunt Mantelzorg en Mezzo. Verder zal het Steunpunt uitgenodigd worden voor de Wmo-cliëntdagen in november, waar men met een stand de nodige voorlichting kan geven.

SP-fractievoorzitter Eric van de Broek is tevreden met de maatregelen: ‘Mantelzorgers moet je koesteren. Daarom is het goed dat de voorlichting over financiële regelingen verbeterd wordt. Zodat zij hun belangrijke werk kunnen blijven doen en niet in financiële problemen komen.’

Wethouder komt SP tegemoet in verbeteren WMO-regels.

U bent hier