h

SP: 'Zou pastorietuin niet gewoon beschermd gebied moeten worden?'

14 oktober 2012

SP: 'Zou pastorietuin niet gewoon beschermd gebied moeten worden?'

Afgelopen week vergaderde de commissie ruimtelijke zaken over de plannen in de gemeentebegroting. De SP-fractie was zeer kritisch op het voortdurende falen van het college. Raadslid Dave van de Ven vestigde de aandacht onder meer op de plannen van het college om een parkeerplaats te realiseren op de pastorietuin. Dit vooral ook vanuit de plannen van het college om het aangrenzende gebied Kerkheuvel te bestemmen als gemeentelijk monument. Dan is het volgens de SP hypocriet om het bij de kerkheuvel behorende gebied pastorietuin te verharden tot parkeerplaats.

De SP hecht veel waarde aan het behoud van cultuurhistorie in het centrum, omdat dit de beleefbaarheid van het centrum uiteindelijk alleen maar versterkt. De pastorietuin is niet alleen een mooi stukje groen in het centrum, maar volgens de archeologische kaart van Boxtel ook een gebied met de allerhoogste archeologische verwachtingswaarde.

Raadslid Dave van de Ven was in zijn bijdrage in de commissie ruimtelijke zaken dan ook uitermate kritisch op de plannen van het college: 'In de nieuwe plannen voor archeologiebeleid wordt de Kerkheuvel genoemd als gebied dat als gemeentelijk monument geoormerkt zou moeten worden. In diverse publicaties wordt aangegeven dat de pastorie hoort bij het gebied Kerkheuvel. Zou dat hele gebied, inclusief tuin dan niet gewoon beschermd moeten worden? Is het niet heel hypocriet om daar een deel van de tuin op te gaan offeren? De tuin is in het archeologiebeleid ingetekend als een gebied met de allerhoogste verwachtingswaarde. Hoe gaat Boxtel ervoor zorgen dat die niet verloren gaat? Is er al overleg geweest met de Heemkundekring? Zo nee, waarom niet? Zo ja, wat vinden die?'

De SP heeft aangekondigd om de Heemkundekring zelf te gaan betrekken bij de discussie en eventueel in de begrotingsvergadering al voorstellen in te gaan dienen.

U bent hier