h

Zeer misplaatste titel begroting

17 oktober 2012

Zeer misplaatste titel begroting

'Een oogstjaar in tijden van financiële krapte', is de zeer misplaatste titel die het college aan de begrotingsstukken voor aankomend jaar heeft meegegeven. Het college probeert daarmee op zeer ongeloofwaardige en gekunstelde wijze het geschonden blazoen, met woorden wat op te poetsen. In werkelijkheid holt het college echter van de ene blunder naar de andere. Vorige week fileerde de Boxtelse SP-fractie de arrogantie van het college met tal van voorbeelden.

Afgelopen week stonden de commissievergaderingen in het teken van de begrotingsbehandeling. Commissielid Nick Geerlings gaf in de commissie bestuurlijke zaken een haarscherpe analyse van de magere prestaties van het college. 'De lijst aan flaters is inmiddels zo onmetelijk groot, dat dit verstandshuwelijk tussen coalitiepartijen nu al als faliekant mislukt experiment kan worden beschouwd. Gelukkig kunnen we ons alweer op gaan maken voor de verkiezingen over anderhalf jaar', zo concludeerde Nick Geerlings na afloop van zijn inbreng.

Zeer magere oogst
De volstrekt misplaatste titel van de begroting luidt immers: 'Oogsten in een tijd van financiële krapte'. 'Hoezo oogsten', zo gaf Geerlings aan, 'doelt het college dan de bijzonder magere oogst voor de burger?'

Indrukwekkende lijst misstanden
Vervolgens somde hij op: 'Het voortdurend ruzie maken met burgers en belangengroepen (de burger centraal, hoezo?), de onnodige inhuur van externen (nota bene vanaf de eerste dag van de coalitievorming), het schaliegasdebacle (hoezo voorop in duurzaamheid?), de gang van zaken rondom de besluitvorming in de scholencarroussel (achterhouden rapport), de flater in de Oranjelaan (onderhandse verkoop pand, waardoor geen woningen voor Liempdenaren gebouwd kunnen worden), de wijze van communiceren over de plannen TALK-weg (toen Van der Zanden met het verkeerde verhaal naar Den Haag toog, het overvallen van bewoners van de Leenhoflaan dat er daar een tunnel moet komen), het naar buiten brengen van de plannen voor parkeren op de Boomgaard/Vijver (en het massale burgerprotest dat volgde), het doordrukken van het plan Pastorietuin (en het burgerprotest dat volgde, daarbij hoezo duurzaamheid?), gewijfel over veiligheidsmaatregelen Schijndelseweg (waar pas na talloze ongelukken en bijna-ongelukken een aantal maatregelen zijn getroffen), het weg willen geven van het maatschappelijk belang van De Braken (waarbij Boxtelse verenigingen op schandalige wijze zijn gepasseerd), het coalitiegekissebis over een kunstgrasveld voor HCL (waarbij C95 en Balans over elkaar heen duikelen, om maar een wit voetje te kunnen halen bij een Liempdse vereniging, maar met nul procent daadkracht), enzovoort, enzovoort, enzovoort.'

Het was een indrukwekkende lijst misstanden, die door geen enkele partij te ontkennen valt. En het college gaat maar door, getuige de recente arrogante wijze van beantwoorden van vragen van de SP, de voortdurende klucht rondom De Braken en HCL, de onduidelijkheid over parkeren op de pastorietuin, het mistgordijn over onderwijshuisvesting in Miga en zo kunnen we nog wel even doorgaan.

De SP zal deze coalitie en het college zoveel als mogelijk kritisch blijven volgen, misstanden in kaart blijven brengen en hopelijk kunnen voorkomen of terugdraaien. De behandeling van de begroting in de gemeenteraad begint volgende week dinsdag 23 oktober, met de behandeling van de eerste termijn.

U bent hier