h

Procedure PHS weggegooid geld

24 mei 2013

Procedure PHS weggegooid geld

Afgelopen woensdag debatteerde de commissie ruimtelijke zaken over het programmajaarverslag. De SP vroeg nog eens aandacht voor het traject PHS (Programma Hoogfrequent Spoor), waarover de gemeenteraad eind april een besluit heeft genomen. Wethouder Van der Zanden negeerde in het hele inspraaktraject PHS de uitkomsten van de burgerinspraak, door tegen de wens van de inspraak in, in de uiteindelijke besluitvorming de door hemzelf zo gewenste volledige noordelijke ontsluitingsroute via de Leenhoflaan op te voeren. De SP noemde die gang van zaken destijds al 'een schande'.

In de discussie over het programmajaarverslag ging het vooral over de doelmatigheid van de bestede middelen.

College luistert niet
Fractievoorzitter Eric van den Broek was duidelijk in zijn commentaar: 'De gekozen route van meer inspraak is op zich natuurlijk prima. Over de vorm van het inspraakproces zouden wij graag een keer een evaluatie tegemoet zien, zodat we daar ook voor andere onderwerpen in kunnen leren. Wel vinden wij het zeer teleurstellen en onbehoorlijk dat het college eigenlijk zo weinig met de inspraak gedaan heeft. Tegen de wil van insprekers en meedenkers werd toch een eigen voorstel ingebracht voor een ontsluitingsroute aan de noordkant. Dat is natuurlijk de dood in de pot. Grootschalig een inspraaktraject opzetten en dan vervolgens niet luisteren en toch de eigen ideeën agenderen. Gelukkig stak de politiek daar een stokje voor en kwam de gemeenteraad toch met een eigen besluit.'

Hoeveel heeft dit geintje de burger gekost?
De SP'er vroeg zich ook af 'wat dat geintje de burger nu heeft gekost'. De uiteindelijke uitkomst van het PHS was immers dat exact hetzelfde werd besloten dan in 2008 over het GVVP. 'Kan het college eens becijferen wat dit project, inclusief alle ambtelijke inzet nu gekost heeft? In een tijd dat het economisch al moeilijk genoeg is, hebben we nu een heel omvangrijk traject gevolgd, waarbij we uiteindelijk de uitkomst hebben, die we in grote lijnen in 2008 in het GVVP ook al hadden. Dat leidt met terugwerkende kracht nog eens tot de vraag waarom het college er richting de rijksoverheid en richting de inwoners van Boxtel niet voor gekozen heeft om in het kader van PHS en TALK, niet met de eerder al vastgestelde plannen in het kader van het GVVP in te steken. Dat was zeker zo transparant geweest, dat was logisch geweest en dat had minder geld gekost, omdat plannen dan niet opnieuw ontwikkeld hadden hoeven worden. Het enige wat dan waarschijnlijk niet was gebeurd is dat Balans-wethouder Van der Zanden niet de Noordelijke ontsluiting wederom op de politieke agenda had proberen te moffelen, onder andere door met de verkeerde plannen naar Den Haag te trekken', aldus Eric van den Broek.

Wethouder Peter van de Wiel reageerde namens het college zeer summier op de suggestie van de SP. 'Onze inzet was vooral een interactief project met burgers te organiseren', aldus Van de Wiel.

Rekenkamercommissie
De SP beraadt zich nog over vervolgstappen. 'Inspraak is prima, maar dan moet je wel de bereidheid hebben naar burgers te luisteren. Die bereidheid is bij dit college sowieso ver te zoeken. Maar het college had ook vanuit de genomen besluiten in het GVVP een interactief traject met burgers kunnen opstarten. Het heeft er alle schijn van dat dit traject is opgezet vanuit de verborgen agenda van Van der Zanden. Wellicht moeten we de rekenkamercommissie maar eens vragen om deze besluitvorming tegen het licht te houden', zegt Eric van den Broek in een reactie.

U bent hier