h

SP tegen grote investering verbouwing gemeentehuis

13 juni 2013

SP tegen grote investering verbouwing gemeentehuis

Opmerkelijke draai Balans bij besluitvorming dure verbouwing gemeentehuis

In de gemeenteraadsvergadering van de maand mei heeft de SP tegen de dure plannen voor de verbouwing van het gemeentehuis gestemd. De SP vindt het niet verantwoord om in de huidige moeilijke economische tijden ruim 2,4 miljoen voor die verbouwing uit te geven. Daarnaast vindt de SP het niet logisch om nu over deze dure verbouwing te beslissen, nu er nog maar net door regiogemeenten het besluit is genomen om ambtelijk met elkaar samen te werken. Met name de coalitiefractie van Balans speelde weer een ludieke hoofdrol in het debat. Hoewel de fractie al tijdenlang roept dat men het vooral niet eens is met de aanschaf van duur meubilair en grote moeite heeft met de dure verbouwingskosten stemde men toch volledig in met het raadsvoorstel.

In het begin van de raadsvergadering diende de SP-fractie nog een ordevoorstel in om het onderwerp van de raadsagenda te schrappen. 'Wat partijen ook politiek van dat onderwerp mogen vinden, het is eigenlijk vreemd dat dit onderwerp nu geagendeerd wordt, nu we binnenkort de verdere uitwerking van de intergemeentelijke samenwerking en ambtelijke fusie gaan bespreken. Wij vinden het dus niet logisch en ook niet wenselijk dat we nu over zo’n grote investering zouden gaan besluiten, terwijl de uitwerking van de personele organisatie in het kader van de ambtelijke fusie nog ongewis is. Dan kunnen we beter met dit voorstel wachten tot die ontwikkelingen wat meer bekend zijn. Wij doen daarom een voorstel van orde, om dit onderwerp nu van de raadsagenda te halen en met bespreking te wachten tot het moment dat wat meer bekend is over de uitwerking van de ambtelijke fusie', zo lichtte fractievoorzitter Eric van den Broek het voorstel toe. Het voorstel kwam net niet aan een meerderheid, de stemmen staakten bij 10-10. Het ordevoorstel was wel aan een meerderheid gekomen als de fractie van Balans aan het begin van de vergadering compleet was geweest, want deze fractie ondersteunde het SP-voorstel, samen met D66 en CDA.

Balans de weg kwijt
De SP-fractievoorzitter diende tijdens de behandeling van het raadsvoorstel over de verbouwing van het gemeentehuis een amendement in met exact dezelfde strekking als het ordevoorstel, in de hoop dat de inmiddels compleet geworden fractie van Balans alsnog in zou stemmen met het van de agenda verwijderen van het voorstel. Gaandeweg de vergadering raakte de coalitiefractie echter helemaal de weg kwijt, waardoor zij uiteindelijk volmondig instemde met de verbouwing van 2,4 miljoen, plus de tonnen kostende aanschaf van meubilair. Alleen de fracties van SP, CDA en D66 stemden tegen het voorstel.

Eric van den Broek over de gang van zaken: 'In tijden van economische onzekerheid vragen we van iedereen de broekriem aan te halen. Dan zou de gemeente het voorbeeld moeten geven. Zeker nu we ook nog eens bezig zijn met diepgaande samenwerking met andere gemeenten. Onbegrijpelijk dat een fractie als die van Balans hierover zo loopt te draaien.'

U bent hier