h

Veel zorgen SP over transities Jeugdzorg en AWBZ/WMO

12 juni 2013

Veel zorgen SP over transities Jeugdzorg en AWBZ/WMO

Afgelopen maandag discussieerde de commissie maatschappelijke zaken over de zogenaamde transities in de Jeugdzorg en in de AWBZ. Deze transities zijn ingegeven door nieuw landelijk beleid. Het rijk decentraliseert taken naar gemeenten op de terreinen van Jeugdzorg, de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) en Participatie. Het komt erop neer dat gemeenten meer taken moeten doen met minder geld. Centraal bij de transitie AWBZ-Wmo staat dat inwoners met beperkingen mee moeten kunnen blijven doen, maar door de bezuinigingsslag die gemaakt wordt staat dit naar de mening van de SP ernstig onder druk. Diezelfde kritiek heeft de Boxtelse fractie op de transitie Jeugdzorg.

Een van de bedoelingen van de transities is dat de zorg dichter bij de mensen komt. 'Dat is op zich een goede doelstelling', zegt SP'er Eric van den Broek, 'maar daarnaast wordt er flink bezuinigd en daar zit het grote gevaar in deze plannen. Het recht op zorg wordt mensen op deze manier ontnomen. Dat is voor ons een principieel punt.'

Financiële consequenties?
De SP bracht in haar bijdrage nog veel haken en ogen naar voren. Onder andere de aard, omvang en complexiteit van de transities. Daarnaast is er ook nog veel onduidelijkheid over de financiële consequenties. De gemeente Boxtel pakt deze processen op in samenwerking met andere gemeenten in de regio, maar dat leidt er weer toe dat de zelfstandige besluitvorming van Boxtel onder druk komt.

Onzekerheden
Eric van den Broek was zeer kritisch in zijn bijdrage: 'Ook in de landelijke politiek en binnen de landelijke besluitvorming bestaan op beide gebieden nog veel onzekerheden. De definitieve wetsvoorstellen moeten nog door de Tweede Kamer en diverse kamerfracties hebben de afgelopen maanden al extra overleggen aangevraagd over de transities. Wij hebben ook grote zorg bij de eigen beleidsvrijheid voor gemeentes. In hoeverre mogen wij eigen beleid gaan voeren?'

De transities worden in de raadsvergadering van dinsdag 25 juni aanstaande behandeld. De SP was de enige fractie met een heel kritische mening, waardoor het onderwerp Jeugdzorg als hamerstuk op de agenda staat en de transitie AWBZ/WMO nog besproken kan worden.

U bent hier