h

Burger buitenspel bij plannenmakerij fusie regiogemeenten

2 juli 2013

Burger buitenspel bij plannenmakerij fusie regiogemeenten

De Boxtelse gemeenteraad heeft vorige week dinsdagavond uitgebreid gesproken over de intergemeentelijke samenwerking met andere gemeenten in de Meierij. Een motie van de coalitiepartijen werd aangenomen en daarmee werd een opmerkelijke stap gezet: Boxtel ziet een bestuurlijke fusie nu ineens als een reëele optie. Voor de SP gaan de plannen veel te ver. De plannen gaan te snel, er wordt naar conclusies toegewerkt en volgens de SP is het een slechte zaak dat tot op heden niet één keer de mening van de burgers is gevraagd.

Schijndel en Sint-Oedenrode hebben inmiddels vergaande plannen om bestuurlijk te fuseren. Boxtel, Haaren, Sint-Michielsgestel en Vught kijken liever naar de mogelijkheden voor ambtelijke samenwerking.

Er wordt al samengewerkt
Ook ambtelijke fusie gaat wat de SP betreft te snel: 'Er is helemaal niet serieus gekeken naar andere vormen van samenwerking' , zo verduidelijkte SP-fractievoorzitter Eric van den Broek in het debat. 'Wij zijn voor intergemeentelijke samenwerking, maar daar is deze poespas in feite niet voor nodig. Wij werken immers al veel samen met andere gemeenten, denk maar eens aan de samenwerking met Haaren op sociaal gebied en de gemeentes in Het Groene Woud. Deze plannen gaan veel te snel, veel te weinig doordacht en er is niet serieus gekeken naar andere alternatieven.'

Wil de burger dit wel?
De Boxtelse coalitie (Balans, Combinatie95, PvdA/GL en Inbox) stelde dinsdagavond echter zelfs dat een bestuurlijke fusie niet moet worden uitgesloten. Daar bedoelen die partijen een volwaardige fusie (herindeling) tussen de regiogemeentes mee. De partijen vinden het vooral belangrijk dat Schijndel en Sint-Oedenrode niet uit het oog worden verloren en betrokken blijven bij de overleggen tussen de zes Meierij-gemeentes.

Eric van den Broek hekelde de plannen van de coalitiepartijen: 'Hoe is het toch mogelijk dat we nu alweer nog een stap verder gaan? Willen burgers dit wel? Die zijn immers nog helemaal niet bij het proces betrokken. Laat burgers eerst eens meedenken in de hele besluitvorming of beter nog, laat burgers hier direct zelf over besluiten.'

De SP is voorstander van het houden van een referendum, volksraadpleging of enquête over bestuurlijke fusie, zodat burgers zich daarover direct kunnen uitspreken. Het pleidooi van de SP vond bij enkele partijen gehoor, die aandacht vroegen voor meer burgerparticipatie, maar uiteindelijk stemden behalve de SP en D66, alle partijen voor bestuurlijke fusie als reëel perspectief.

U bent hier