h

Indrukwekkende tocht tegen racisme

1 april 2014

Indrukwekkende tocht tegen racisme

Een indrukwekkende en kleurrijke stoet trok afgelopen zaterdagmiddag door de straten van Boxtel. Inwoners van allerlei nationaliteiten demonstreerden hiermee tegen racisme. Initiatiefneemster Malica Gougou kreeg zo'n tweehonderd mensen op de been, waaronder burgemeester Mark Buijs en vertegenwoordigers van diverse politieke partijen.

'Nederland is één, zeg nee tegen racisme.' Vol overgave klonk deze kreet over straat. Vanaf de moskee nabij Hoogheem trok de stoet richting de Boxtelse raadszaal. De politie zorgde ervoor dat de deelnemers veilig over straat konden lopen. De demonstratie trok veel bekijks en de spandoeken en vlaggen spraken voor zich. Gougou benadrukte dat het geen demonstratie tegen Geert Wilders was. "Maar het waren wel zijn uitspraken die ervoor zorgden dat ik deze actie wilde voeren", vertelde ze.

Iedereen welkom

Bij de raadzaal werd de stoet opgewacht door burgemeester Mark Buijs. Hij toonde zich onder de indruk van het initiatief en benadrukte dat iedereen in Boxtel gelijk is. ‘Ik ben burgemeester van deze hele gemeente en wil er als burgervader voor zorgen dat de kinderen niet bang zijn en een goede toekomst hebben’, sprak de burgemeester. Volgens Gougou zijn veel kinderen bang geworden na de uitspraken van Wilders: ‘Ze vrezen dat ze naar een land worden gestuurd dat ze alleen kennen uit verhalen en van vakantie.’ Buijs stelde dat deze angst onterecht is: ‘In Boxtel is iedereen welkom. En waar hun wieg heeft gestaan, maakt niet uit.’

 
Grote afvaardiging SP

Ook de SP steunde het initiatief van Malica Gougou volop. Raadslid en aankomend fractievoorzitter Dave van de Ven hielp Gougou bij de organisatie van de actie. ‘Het is eigenlijk onvoorstelbaar dat er in een vrij land mensen in een hoek worden gedrukt om hun afkomst. Niet het vrije woord is een probleem, maar nu juist de racisme die zo nu en dan de kop op steekt’, aldus Dave van de Ven.

Namens de SP waren bijna de voltallige raadsfractie, diverse leden van het bestuur en diverse sympathisanten op de demonstratie aanwezig.

Reactie toevoegen

U bent hier