h

Boxtelse aandacht voor kwetsbare groepen op de arbeidsmarkt

14 mei 2014

Boxtelse aandacht voor kwetsbare groepen op de arbeidsmarkt

Gisteren kondigde de kersverse SP-wethouder Eric van den Broek in de gemeenteraad aan extra aandacht te zullen gaan besteden aan kwetsbare groepen op de arbeidsmarkt. Met name de werkeloosheid onder jongeren, ouderen en mensen met beperkingen, baart de wethouder zorgen. Aanleiding voor het raadsdebat waren vragen uit de gemeenteraad over de werkeloosheid onder jongeren.

FNV Jong heeft gemeenteraden een brief gestuurd met adviezen over de aanpak van de werkeloosheid onder jongeren. De fractie van PvdA/Groenlinks zette de brief tot tevredenheid van wethouder Van den Broek op de agenda. 'De aandacht voor jeugdwerkeloosheid en andere kwetsbare groepen is mij uit het hart gegrepen. Het onderwerp staat opgenomen in het beleidsprogramma en het wordt zeker eenbelangrijk thema in de verdere uitwerking van het Boxtelse arbeidsmarktbeleid', aldus Eric van den Broek.

Jeugdwerkeloosheid in Boxtel lager

De wethouder gaf aan dat er al het een en ander gebeurd op het gebied van de aanpak van werkeloosheid onder jongeren, maar dat dit altijd nog beter kan: 'Jaarlijks bedraagt volgens het CBS het aantal jeugdwerkelozen (tot 27 jaar) 16,3% op het totale aantal werkelozen. Dat zijn cijfers van februari 2014. In Boxtel ligt dat percentage overigens lager, op 11% in februari en 10,4% in maart. Maar dat neemt niet weg dat aandacht voor deze groep vereist is. Dat geldt echter ook voor ouderen, waar de groep boven 55 jaar relatief veel harder groeit en mensen met beperkingen. We moeten in de volle breedte aandacht gaan hebben voor kwetsbare groepen.

Lopende initiatieven

Er lopen in de samenwerking van Boxtel in de regio, maar ook lokaal al een aantal initiatieven op gebied van aanpak werkeloosheid onder jongeren, zoals de startersbeurs, het adviespunt SROI van de WSD, mentorschappen in het meester-gezel project van SPILL en het vinden van een betere aansluiting van het onderwijsveld binnen de 5-sterrenregio.

Beleidsvoorstellen

Wethouder Eric van den Broek zegde toe met concrete voorstellen te zullen komen: 'Naar verwachting komen wij in het kader van het participatiebeleid in september 2014 met een notitie, waarin de positie van kwetsbare groepen op de arbeidsmarkt, waaronder jeugd, terug is te vinden.' De wethouder zegde tevens toe de leden van de gemeenteraad tussentijds te zullen voeden met arbeidsmarktgegevens, zodat de raadsleden zich een goed beeld kunnen vormen over de situatie op de Boxtelse arbeidsmarkt.

Reactie toevoegen

U bent hier