SP start meldpunt eigen risico gezondheidszorg
SP start meldpunt eigen risico gezondheidszorg
De SP is gestart met een meldpunt eigen risico in de gezondheidszorg. Het eigen risico is nu 360 euro, maar dat dreigt in de komende jaren tot ver boven de 400 euro verhoogd te worden. Steeds meer mensen komen daardoor in de betalingsproblemen. Bovendien mijden steeds meer mensen de zorg uit angst voor een hoge rekening. De SP wil de verhalen verzamelen van mensen die het eigen risico in de zorg niet meer kunnen betalen.
Meer dan één miljoen Nederlanders hebben moeite om de zorgkosten te betalen. 800.000 hebben een betalingsregeling afgesloten met hun zorgverzekeraar. Voor een groot deel van de mensen biedt ook dat geen soelaas. Zij komen in de zogenaamde bestuursrechtelijke premie terecht en betalen een boete waardoor zij tientallen euro’s premie per maand meer kwijt zijn dan regulier verzekerden. Dat zijn er inmiddels meer dan 300.000.
Mensen worden gevraagd hun ervaringen met het eigen risico aan het meldpunt door te geven. De SP wil onder meer weten of mensen zorg mijden uit angst voor een hoge rekening, of ze een betalingsregeling met de zorgverzekeraar getroffen hebben, of in het bestuursrechtelijke regime terecht gekomen zijn en of ze anderszins moeite hebben om de zorgrekening te voldoen. De Tweede Kamerfractie van de SP zal die verhalen in de Tweede Kamer brengen en wil dat er een einde komt aan deze ongewenste situatie.
Voor gemeenten, dus ook voor Boxtel, is het van belang dat het aantal mensen in betalingsproblemen als gevolg van het eigen risico teruggedrongen wordt. Meer betalingsproblemen en schulden hebben tot gevolg dat er meer gebruik gemaakt wordt van gemeentelijke regelingen, terwijl die als gevolg van bezuinigingen toch al onder druk staan.
SP-fractievoorzitter Dave van de Ven: ‘Ik roep Boxtelse mensen op om hun verhaal te vertellen zodat hun stem in de Tweede Kamer gehoord wordt. Wellicht krijgen we daardoor ook inzicht in welke mate dit probleem in onze gemeente speelt.’
De actie wordt gecoördineerd door SP-Tweede Kamerlid en oud-huisarts Henk van Gerven.
Mensen kunnen hun verhaal kwijt op de website www.sp.nl/zorg/meldpunt_eigen_risico.
Reacties
Helaas ben ik door lichamelijke gebreken en fouten die door artsen zijn gemaakt genoodzaakt om bijvoorbeeld wekelijks naar de fysiotherapeut te gaan. Dat betekent dat ik niet onder het eigen risico uitkom, hoewel ik dat niet kan betalen. Ik moet zien rond te komen van een bijstandsuitkering. Door de veel te hoge eigen bijdrage heb ik elke maand financiële problemen, wat zich uit in slecht eten of maaltijden overslaan, in de winter de kachel niet of nauwelijks aanzetten, nog maar eens per week douchen en (behalve via de computer) geen sociale contacten meer te hebben of de mogelijkheid om aan een groepsgebeuren deel te nemen. Ik ben nu zelfs genoodzaakt om de verjaardagen van kinderen en kleinkinderen over te slaan, omdat ik me ontzettend bezwaard voel om met lege handen aan te komen. Tja, zo is het gesteld met de minima in Nederland anno 2014.....
Tot mijn verbijstering kreeg ik enkele dagen geleden bij het halen van mijn medicatie te horen dat ik € 6,50 moest betalen voor de bijsluiter. Door de veel te lage uitkering en de krankzinnig hoge eigen bijdrage heb ik elke maand geld tekort. Ik vertelde dan ook dat ik de bijsluiter niet nodig had omdat de werking van de medicatie mij bekend is. Ook vertelde ik dat € 6,50 voor mij een bedrag is dat ik onmogelijk kan betalen. Ik kreeg de medicijnen niet mee en kan dus ook in de toekomst geen medicijnen meer krijgen, want mijn inkomen blijft dalen, ik bezuinig al op alles wat je maar kunt bedenken, maar de rek is er al heel lang uit.
Bevolkingsonderzoek , daar neem ik niet aan deel.
ik ga nu met pensioen, omdat ik getrouwd ben ontvang ik elke maand 728,- euro AOW en dat na 50 jaar werken .mijn vrouw heeft meegedaan aan dit onderzoek
dat kost ons dus 360,- euro eigenrisico. ik zelf kan niet meedoen omdat ik dan ook een rekening krijg van 360,- euro. Dat zou dus betekenen dat ik 1 dit jaar dus 1 maand geen AOW inkomsten heb terwijl mijn sociale verplichtingen wel gewoon door lopen (Huur,gas,licht,water, zorgpremie etc. ) heerlijk zo'n kabinet he? strooi alles maar naar het buitenland en laat de oudere werknemers maar verrotten hier Bah wat 1 land !!
Leuk is dat. Toen er bij mij in 2007 kanker geconstateerd werd begon een zware behandeling. Op dat moment heb ik getekend om mee te doen aan een wereldwijd onderzoek naar baarmoederhalskanker. Dit hield in dat ik 10 jaar op controle zou blijven in plaats van de gebruikelijke 5 jaar. Ook al wist ik op dat moment niet of ik die tien jaar wel zou halen, maar voor andere vrouwen die te maken zouden krijgen met dezelfde aandoening tekende ik voor het onderzoek.
Afgelopen september werd ik gebeld door het Erasmus of ik nog op controle kwam omdat ik tenslotte 10 jaar in dat onderzoek zat. Braaf maakte ik een afspraak en ging ik (op eigen kosten) naar Rotterdam.
Krijg ik nu een rekening in de bus van 200 euro voor dit bezoek van mijn eigen risico van 2015.
Dus zo leen je je lijf en leden aan de wetenschap en krijg je een rekening gepresenteerd. Bedankt.
Reactie toevoegen