h

Verkiezingsfolder ‘SP maakt werk van MKB’

17 mei 2014

Verkiezingsfolder ‘SP maakt werk van MKB’

SP-vrijwilligers gaan de komende dagen 400 folders uitdelen bij Boxtelse en Liempdse bedrijven, horeca en winkeliers die tot het Midden- en Kleinbedrijf (MKB) behoren. Dit gebeurt in het kader van de Europese verkiezingen op 22 mei aanstaande. In de folder wordt opgesomd wat de SP-fractie de afgelopen tijd in het Europees Parlement voor het MKB bereikt heeft.

In de folder geeft SP-lijsttrekker Dennis de Jong een opsomming van zaken die de SP-fractie voor elkaar heeft gekregen voor het MKB.

MKB moet mee kunnen doen bij aanbestedingen

Dankzij voorstellen van de SP zijn de nieuwe Europese aanbestedingsregels voor openbare aanbestedingen MKB-vriendelijker geworden. De nieuwe regels maken opknippen van opdrachten mogelijk en ervaring met5 soortgelijke opdrachten is niet langer een vereiste. Kleine bedrijven kunnen door de nieuwe regels veel vaker deelnemen aan aanbestedingsopdrachten.

Acquisitiefraude wordt aangepakt

Criminelen proberen steeds vaker via nepfacturen mensen en bedrijven op te lichten. Dankzij voorstellen van de SP gaan de EU-lidstaten nauwer samenwerken om deze vorm van oplichting aan te pakken. Het Europees Parlement steunt de oproep van de SP om in iedere EU-lidstaat een meldpunt acquisitiefraude op te richten.

Sneller betalen van rekeningen door grote bedrijven

Op voorstel van De Jong worden niet alleen overheden maar ook bedrijven verplicht om binnen 30 dagen hun rekening te betalen. De praktijk van bijvoorbeeld Hema om pas na 120 dagen te betalen, wordt hiermee onwettig.

Etikettering van voedsel binnen de perken houden

Op voorstel van de SP zijn verse, ambachtelijk producten uitgezonderd van de etiketteringsrichtlijn. Dit betekent dat ambachtelijke slagers en bakkers een hoop bureaucratische rompslomp bespaard blijft.

Voorstellen detailhandel

De Jong pleit in een rapport voor een actief lokaal beleid om kleine winkels te steunen via bijvoorbeeld goedkopere huur- en energietarieven, alsmede lagere lasten. Overheden worden aangespoord terughoudend te zijn met het verhogen van de BTW.

Ook in de Tweede Kamer

Ook in de Tweede Kamer komt de SP op voor het MKB. Sharon Gesthuizen, SP-Tweede Kamerlid, heeft samen met de VVD een initiatiefwet ingediend waarmee acquisitiefraudeurs aangepakt worden. En dankzij de SP werden ook de mogelijkheden voor innovatieve MKB’ers om microkredieten te krijgen, verruimd. In het plan ‘Hart voor de Zaak’ staan alle voorstellen voor het MKB die de SP in de Tweede Kamer deed, zie www.sp.nl/hartvoordezaak .

Reactie toevoegen

U bent hier