h

Wethouder Van den Broek op huiskamerbezoek over de Wmo

16 juli 2014

Wethouder Van den Broek op huiskamerbezoek over de Wmo

SP-wethouder Eric van den Broek bracht dinsdagavond 15 juli een huisbezoek op uitnodiging van een groep inwoners. Hij ging met 15 inwoners het gesprek aan over het nieuwe Wmo-beleid (Wet maatschappelijke ondersteuning) en de nieuwe verordening Wmo, die nu ter inzage liggen. Het idee van de huiskamerbijeenkomsten is dat wethouder Van den Broek op een informele manier met inwoners kan kennismaken en in gesprek kan gaan over sociale onderwerpen. Als inwoners ervoor zorgen dat de koffie klaarstaat, neemt de wethouder iets lekkers mee voor bij de koffie!

De bijeenkomsten hebben een dubbele werking. De wethouder hoort wat er speelt en kan dit meenemen in de verdere uitwerking van de plannen. En inwoners kunnen belangrijke aandachtspunten meegeven aan de wethouder. Eric van den Broek is enthousiast over de opzet en probeert de komende tijd zoveel mogelijk op bezoek te gaan. Hij roept inwoners, die vragen hebben over de Wmo, dan ook vooral op om hem uit te nodigen!

In gesprek over de Wmo

Twee documenten gaven aanleiding om de huiskamerbijeenkomsten te organiseren: het concept regionaal beleidsplan Wmo en de concept verordening Wmo 2015-2016. In het beleidsplan wordt ingegaan op de manier waarop sociale (wijk)teams werken en de wijze waarop de toegang naar een maatwerkvoorziening plaatsvindt. Bij de verordening gaat het om bestaande Wmo-taken zoals hulp bij het huishouden, hulpmiddelen, woningaanpassingen en vervoer en taken die vanaf 1 januari 2015 onder de werking van de nieuwe Wmo vallen.

Burgerparticipatie

Eric van den Broek is enthousiast over de bijeenkomst: ‘Er kwamen veel praktische vragen rondom de WMO aan de orde, bijvoorbeeld over de huishoudelijke hulp, de rol van het Sociaal Wijkteam en de inschakeling van vrijwilligers. Maar daarnaast waren er ook veel vragen over zaken als de leefbaarheid en het voorzieningenniveau in de wijk. Allemaal zaken waar we in  de beleidsontwikkeling in het gemeentehuis iets mee kunnen. Op deze manier zijn de huiskamerbezoeken een mooie vorm van burgerparticipatie.’
 

Inspraak

Tot en met 20 augustus 2014 liggen het concept Wmo-beleidsplan en de concept verordening Wmo ter inzage. Tijdens deze periode en ook daarna (tot 1 januari 2015) willen de gemeente en de wethouder zoveel mogelijk met betrokkenen in gesprek, om beide stukken goed vorm te kunnen geven. Vandaar dat de gemeente dus de huiskamerbijeenkomsten mogelijk maakt. Inwoners kunnen overigens ook de beeldvormende bijeenkomst over de Wmo op dinsdag 14 oktober 2014 bijwonen. En natuurlijk kunnen inwoners ook los van deze momenten over de Wmo contact opnemen met de gemeente.

Benieuwd naar de Wmo? Nodig de wethouder uit!

Inwoners die graag met de wethouder in gesprek gaan kunnen zelf een huiskamerbijeenkomst met de wethouder aanvragen. Het idee is dat inwoners buurtgenoten uitnodigen om samen in gesprek te gaan met de wethouder. De wethouder komt dan met ambtelijke ondersteuning langs om ook direct te kijken wat er met de opmerkingen gedaan kan worden.
 
Inwoners kunnen wethouder Eric van den Broek uitnodigen door een e-mail te sturen naar wmo@boxtel.nl of telefonisch een afspraak te maken via (0411) 655 244. Het idee is om tot en met 1 januari 2015 zoveel mogelijk huiskamerbijeenkomsten te organiseren en deze input mee te nemen in de verdere ontwikkeling van het Wmo-beleidsplan en de verordening Wmo.

Reactie toevoegen

U bent hier