h

Aantrekkelijker Centrum komt steeds dichterbij

2 oktober 2014

Aantrekkelijker Centrum komt steeds dichterbij

Onder de bezielende leiding van SP-wethouder Eric van den Broek werken gemeente, ondernemers en burgers gezamenlijk aan het aantrekkelijker maken van het Centrum. In korte tijd zijn grote stappen zijn gezet en nu wordt het tijd voor concrete maatregelen.

1 miljoen voor economie

Het college van B&W heeft zijn goede wil getoond door 1 miljoen euro vrij te maken voor de economie. Het is de bedoeling dat ondernemers hierbij aanhaken, met allerlei initiatieven komen en ook een financiële bijdrage leveren om de Boxtelse economie aan te zwengelen. Hieronder valt ook het sterker maken van het Centrum.

Aantrekkelijker centrum

Om het centrum aantrekkelijker te maken zijn tal van initiatieven in gang gezet. Zo is er een nieuwe detailhandel- en horecavisie door het adviesburaeu BRO ontwikkeld, waar burgers en centrummanagement zich over kunnen uitspreken en waarover de politiek vervolgens een besluit moet nemen. Eén van de belangrijke opgaven is om de leegstand in het Centrum tegen te gaan. Het college heeft professor Cor Molenaar gevraagd om hierover advies te geven. Ook moet het winkelgebied meer uitstraling krijgen, onder meer door het verfraaien van de cultuurhistorische as en de gevels van de winkelpanden en een herinrichting van de Markt.

Cultuurhistorische as verfraaien

Voor de route Stapelen-Sint Petrusbasiliek is een inrichtingsplan gemaakt, met grote inbreng van ondernemers en bewoners. In dit najaar wordt een bouwteam opgericht en het is de bedoeling dat in 2015 daadwerkelijk gestart wordt met de verfraaiing van de cultuurhistorische as van Boxtel. De werkzaamheden zullen in goed overleg met omwonenden afgestemd worden.

Herinrichting Markt eindelijk starten

De gemeente is bezig met brainstormsessies over de herinrichting van de Markt. De plannen en ideeën die hier uit voortkomen zijn in een vergevorderd stadium en kunnen rekenen op draagvlak vanuit ondernemers en inwoners. In dit verband wordt ook gekeken naar slimmer gebruik van de parkeerruimte direct rond het Centrum en naar seizoensparkeren op de Markt. Dit laatste op verzoek van de ondernemers.

Herfstfair op 5 oktober

Op de herfstfair van 5 oktober presenteert de gemeente aan de hand van de Ons Centrum Quiz de lopende ontwikkelingen in het Centrum. Via een interactieve toer leren bezoekers het Centrum (opnieuw) kennen. 

Wethouder van den Broek enthousiast over voortgang Centrumplannen

Verantwoordelijk wethouder Eric van den Broek is enthousiast over de voortgang: 'Na jaren stilstand hebben ondernemers, gemeente en bewoners de handen eindelijk ineengeslagen en komen er concrete maatregelen aan om het Centrum aantrekkelijker te maken. Daarmee wordt de leefbaarheid van Boxtel een stuk verbeterd. Het college heeft het goede voorbeeld gegeven door 1 miljoen beschikbaar te stellen. Ik hoop dat met name ondernemers de uitdaging met beide handen aanpakken en ondernemersgeest tonen, want zij zullen het voor een groot deel ook zelf moeten doen. Ik heb daar alle vertrouwen in.' 

Reacties

Beste mensen van de SP, Ik hoop dat nu jullie weer in de raad vertegenwoordigd zijn jullie niet zullen vergeten dat jullie het centrum ook altijd beschermd hebben tegen eenzijdige economische plannen zoals mooie plekken in het centrum asfalteren (de gemeentevijver en de pastorietuin) om er parkeerplaatsen van te maken. Dat lijkt mij niet echt een aantrekkelijker centrum worden. Ik vind de conclusie van de BRO een hele eenzijdige. Een hoofdoorzaak van de leegstand in het centrum zijn immers de enorme huurprijzen van de panden (na diverse winkeliers gesproken te hebben) waardoor alleen de grote ketens deze kunnen huren en daardoor krijg je een heel ongezellig saai centrum. Diversiteit is waar mensen op af komen, leuke kleinere originele winkels, maar ook een bakker, een slager, een groenteboer. In diverse steden en dorpen in Nederland is dit inmiddels onderkend, heeft men dit toegepast en is dit een succes gebleken, dus nee, geen standaard winkelcentra omdat grotere ketens willen uitbreiden. Boxtel is niet groot en je kunt niet alles in het centrum proppen dat gaat ten koste van het centrum. Winkelcentrum Oosterhof bedient een heleboel mensen in Oost en daarbuiten. Oost is behoorlijk groot en Oosterhof ligt heel goed om juist veel verkeer UIT het centrum te houden. Ik voorzie een enorme verstopping in het centrum of een vernietiging van oorspronkelijk mooi Boxtel door parkeerplaatsen en auto's. Bovendien vermoed ik dat als Oosterhof daar weg wordt gehaald er alweer een appartementencomplex wordt gebouwd, de zoveelste, dure woningen bovendien, niet voor iedereen betaalbaar. Als de grijze golf voorbij is komt er een enorme leegstand. Bovendien komt er of een versplintering doordat de zaken die nu in Oosterhof zitten uit elkaar getrokken worden of weer een standaard winkelcentrum in het centrum waar ruimte moet worden gemaakt met alle gevolgen van dien. De werkelijke oorzaak, te hoge huren, wordt niet aangepakt en een goed functionerend winkelcentrum wordt weggehaald. Wat ik toejuich is het opknappen van gevels, althans ik hoop dat de mooie oude panden meer hun authentieke uitstraling terug krijgen ipv de neonborden (Oirschot doet dit heel mooi). En tot slot veel (ego)nieuwbouw vernietigt mooie authentieke sfeer, zoals het Lucas college uitstekend is gelukt.
Ik wens jullie succes en wijsheid toe. Met vriendelijke groeten, Ingrid Meester

Reactie toevoegen

U bent hier