h

Veel plannen en initiatieven tijdens SP avond over hernieuwbare energie

29 oktober 2014

Veel plannen en initiatieven tijdens SP avond over hernieuwbare energie

Afgelopen maandag werd er door de SP statenfractie en SP Boxtel een avond georganiseerd over hernieuwbare energie. Iets meer dan 30 mensen luisterde naar de vele plannen en initiatieven op het gebied van duurzaamheid en duurzame energie.

Energieakkoord

Eric Smaling, tweede kamerlid voor de SP, trapte de avond af door het energieakkoord toe te lichten in samenhang met de SP agenda duurzame energie. 

Daarbij noemde hij energiebesparing, het duurzaam opwekken van energie en verliezen tegengaan door woningisolatie en recyclen van restwarmte uit de industrie als voornaamste maatregelen om de gemaakte afspraken in het energieakkoord te kunnen realiseren.

Bescherming drinkwater

SP-gedeputeerde Johan van den Hout informeerde de zaal over de laatste ontwikkelingen in de strijd tegen schaliegasboringen. Hij vertelde dat er regelgeving in de maak is om drinkwater in Brabant te beschermen. Hierdoor wordt het boren naar schaliegas in Brabant juridisch moeilijker. 

Van den Hout besprak vervolgens de vele plannen en initiatieven van de provincie op het gebied van duurzame energie, zoals o.a. de verwerking van biomassa, het stimuleren van de rol van de lokale energie coöperatie, zonne-energie en elektrisch rijden.

Daarbij kwam ook de van uit het Rijk verplichte realisatie van windenenergie aan bod. En dat is in Brabant niet alleen mogelijk langs snelwegen of industrieterreinen, maar zal ook dichter bij bewoonde kernen moeten komen. Maatschappelijk eigendom, waarbij omwonenden direct voordeel hebben van de in hun gebied geplaatste windmolen is dan belangrijk voor acceptatie. 

Speciale aandacht vroeg van den Hout nog voor het iniatief vanuit de provincie om geld beschikbaar te stellen aan (samenwerkingsverbanden van) energiecoöperaties voor projecten die het isoleren van woningen mogelijk maakt. De provincie wil er zo voor zorgen dat een groot aantal woningen in Brabant de komende jaren energiezuiniger wordt.

Boxtel energie neutraal 2040

Wethouder Peter van de Wiel van Combinatie 95 sloot de avond af met een enthousiast verhaal over de plannen van Boxtel om samen met bedrijven en burgers Boxtel in 2040 energieneutraal te maken. De rol van de gemeente is het ondersteunen, faciliteren, en stimuleren van goede initiatieven op het gebied van duurzaamheid en mensen te informeren en enthousiasmeren, lichtte hij toe. Daar zijn al veel projecten uitgekomen zoals de Energie Coöperatie Boxtel, Zonatlas Boxtel en regelingen zoals de duurzaamheidslening en het EPA maatwerkadvies.

Het Greentech Park Boxtel en de Greentech Campus, als onderdeel daarvan, is een schoolvoorbeeld hoe ondernemers, onderwijs en overheid samenwerken om kennis te vergaren over hoe groene reststromen om te zetten in grondstof of energie, vertelde van de Wiel. 

Ook zei hij dat de gemeente Boxtel graag de uitdaging aangaat van de provincie om de komende jaren zoveel mogelijk woningen te isoleren in Brabant. De subsidieaanvraag voor geld om dat te realiseren in Boxtel is reeds onderweg naar de provincie, verklaarde van de Wiel.

Reactie toevoegen

U bent hier