Bijna een half miljoen extra voor huishoudelijke hulp in 2015 en 2016
Bijna een half miljoen extra voor huishoudelijke hulp in 2015 en 2016
Boxtel ontvangt in de jaren 2015 en 2016 elk jaar 240.000 euro extra voor de huishoudelijke hulp. Dit geld komt uit een landelijke potje van 100 miljoen dat het kabinet beschikbaar heeft gesteld voor het behouden van huishoudelijke hulpen. SP-wethouder Eric van den Broek is blij met de extra middelen.
Het geld is bedoeld als overgangsregeling om de pijn van de bezuinigingen wat te verzachten. Hierdoor ontstaat voordeel voor de thuiszorgorganisaties omdat banen behouden blijven voor medewerkers en voor Wmo-cliënten die meer keuze krijgen. Het rijk wil met het geld namelijk stimuleren dat inwoners, zonder tussenkomst van de Wmo, zelf hulp kunnen inkopen bij thuiszorgorganisaties. Wethouder van den Broek heeft berekend dat hierdoor 10 fulltime banen behouden kunnen blijven bij Pantei-Vivent, Tzorg en Zorggroep Elde, de thuiszorgorganisaties waarmee de gemeente een contract heeft afgesloten. Met deze organisaties wordt nu een zogeheten algemene voorziening voor hulp in het huishouden opgezet die wellicht een mooi alternatief of aanvulling is voor mensen.
Met de drie thuiszorgaanbieders heeft de gemeente een plan opgesteld voor het realiseren van een algemene voorziening voor hulp bij het huishouden. Dit geldt niet alleen voor mensen met een Wmo-indicatie, maar ook voor mensen die geen toegangsbeschikking hebben van de gemeente, maar die de zorg wel nodig hebben. Mensen kunnen dan zelf hulp inkopen bij één van de drie thuiszorgaanbieders. Van het extra geld dat is toegekend kan de gemeente in 2015 en 2016 een bedrag per uur bijdragen waardoor de kosten voor de burgers lager zijn. De gemeente denkt aan een betaalbaar uurtarief van 10 à 12,50 euro. In januari wordt bekend wat het uurtarief zal worden.
Wie komen er voor in aanmerking?
De volgende groepen komen voor deze voorziening in aanmerking:
1. Inwoners die zich bij de gemeente melden voor hulp bij het huishouden, maar niet in aanmerking komen op grond van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo).
2. Inwoners die afzien van de huishoudelijke hulp via de Wmo, vanwege de hoge eigen bijdrage.
3. Inwoners die zich nog niet gemeld hebben of gaan melden maar die wel ondersteuning nodig hebben.
4. Inwoners die in aanmerking komen voor huishoudelijke hulp via de gemeente (Wmo), maar het aanbod te schaars (in tijd en activiteit) vinden.
Als mensen kiezen voor deze algemene voorziening hebben ze de volgende voordelen:
- Ze betalen geen eigen bijdrage (aan het CAK) maar betalen de hulp zelf. Zij hebben dus ook volledige zeggenschap over wat er gedaan moet worden.
- Zij hebben veel minder met de gemeente te maken, maar maken rechtstreeks afspraken met de aanbieder.
- De hulp kan snel afspraken maken of contact leggen met zorgaanbieders als zij signaleren dat hier (mogelijk) behoefte aan is.
- Er is vervanging bij ziekte en vakantie gegarandeerd.
Wethouder van den Broek is blij met het extra geld: 'Dat maakt de pijn van de bezuinigingen wat minder. Heel wat mensen kunnen hier hun voordeel mee doen doordat ze de mogelijkheid krijgen om zelf betaalbare hulp in te kopen. Bovendien blijven hierdoor in Boxtel 10 banen van huishoudelijke hulpen behouden.'
Mensen die belangstelling hebben moeten een e-mail sturen naar wmo@boxtel.nl, met als onderwerp: algemene voorziening voor hulp bij het huishouden. Als mensen geen internet hebben, moeten ze contact opnemen met Loket Wegwijs, telefoon 655990.
Reactie toevoegen